Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

NZa wil vrije contractering ziekenhuiszorg

Belemmer zorgverzekeraars niet bij de inkoop van ziekenhuiszorg. Daarvoor pleit de Nederlandse Zorgautoriteit in een consultatiedocument. Minister Schippers van VWS vroeg de NZa om advies over het integrale tarief in ziekenhuizen vanaf 2015.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
NZa wil vrije contractering ziekenhuiszorg

Verzekeraars moeten volgens het advies vanaf 2015 kunnen kiezen bij welk ziekenhuis ze wel productie willen afnemen, en bij welk ziekenhuis niet. De belemmeringen die er nu zijn moeten wat de NZa betreft verdwijnen. Zo is er nu per ziekenhuis nog een honorariumplafond. Daardoor zijn verzekeraars niet volledig flexibel in hun inkoop: ze moeten vanwege dat plafond soms ook niet-efficiënte zorgaanbieders contracteren, omdat per ziekenhuis de productie door die plafonds grotendeels vastligt.

Honoraria vrij onderhandelbaar

Ook de lonen van specialisten zorgen voor minder vrijheid. Het belemmert een ziekenhuis bijvoorbeeld om taken van specialisten door goedkopere medewerkers te laten doen. Door

3
26

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. en zo wordt de overheidsbureaucratie – not for profit – geleidelijk vervangen door die van de verzekeraars – for profit. terwijl verbaal nog steeds de keuzevrijheid van de patiënt/zorgvrager wordt beleden, heeft die straks feitelijk weinig meer te kiezen als zijn verzekeraar niet inkoopt. en moet hij zich steeds afvragen of de door de verzekeraar ingekochte zorg inderdaad voor hem de beste is, of toch vooral voor de verzekeraar. was het regeringsbeleid er sinds een aantal jaren vooral op gericht de kosten betaalbaar te houden voor de belastingbetaler die (nog) geen zorg nodig heeft, zal als deze draai doorgaat betaalbaarheid voor de aandeelhouders van de verzekeraars de centrale doelstelling worden. mensen die van zorg afhankelijk zijn, hebben daarvan vrees ik weinig goeds te verwachten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.