Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

NZa wil vrije contractering ziekenhuiszorg

Belemmer zorgverzekeraars niet bij de inkoop van ziekenhuiszorg. Daarvoor pleit de Nederlandse Zorgautoriteit in een consultatiedocument. Minister Schippers van VWS vroeg de NZa om advies over het integrale tarief in ziekenhuizen vanaf 2015.
NZa wil vrije contractering ziekenhuiszorg

Verzekeraars moeten volgens het advies vanaf 2015 kunnen kiezen bij welk ziekenhuis ze wel productie willen afnemen, en bij welk ziekenhuis niet. De belemmeringen die er nu zijn moeten wat de NZa betreft verdwijnen. Zo is er nu per ziekenhuis nog een honorariumplafond. Daardoor zijn verzekeraars niet volledig flexibel in hun inkoop: ze moeten vanwege dat plafond soms ook niet-efficiënte zorgaanbieders contracteren, omdat per ziekenhuis de productie door die plafonds grotendeels vastligt.

Honoraria vrij onderhandelbaar

Ook de lonen van specialisten zorgen voor minder vrijheid. Het belemmert een ziekenhuis bijvoorbeeld om taken van specialisten door goedkopere medewerkers te laten doen. Door

3
22

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.