Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

OIZ: ‘Wel of geen EPD, digitalisering zorg moet doorgaan’

Annelies Vermeulen
Mocht de Eerste Kamer beslissen om het landelijk EPD weg te stemmen dan moet er volgens voorzitter Hans ter Brake van OIZ, de vereniging van zorgICT-leveranciers, een bijeenkomst worden belegd over hoe nu verder. En dit keer met de leveranciers erbij.
OIZ: 'Wel of geen EPD

“Als de Eerste Kamer het landelijk EPD wegstemt dan moet de conclusie zijn dat we het de afgelopen acht, negen jaar beter hadden kunnen doen”, stelt Hans ter Brake. “Daarnaast zijn er vaak beloftes gedaan over wanneer het landelijk EPD klaar zou zijn, en telkens werden die doelen niet gehaald.”

We kunnen het ons volgens Ter Brake niet veroorloven dat de boel stokt. “Het is overduidelijk dat de digitale uitwisseling van gegevens tussen patiënt en hulpverlener en hulpverleners onderling noodzakelijk is, anders redden we het niet met de dubbele vergrijzing en de toenemende zorgvraag.”

Nationale werkconferentie

Daarom stelt Hans ter Brake voor, mocht de EPD-wet het niet halen, om een nationale werkconferentie te beleggen over hoe het dan verder moet. Met natuurlijk de leveranciers en standaardisatie-organisaties erbij want die zijn in het verleden wel eens vergeten. Ter Brake: “Wij moeten het per slot van rekening maken en als onze klanten en wij er onvoldoende mee opschieten dan gebeurt er niet veel. Daarnaast willen we graag dichter aansluiten bij meer recente internationale ontwikkelingen zoals IHE, DCM en epSOS.”

LSP

Tijdens zo’n werkconferentie moet wat betreft Ter Brake alles ter discussie staan, ook het landelijk schakelpunt. “Uitgangspunt is de digitale uitwisseling van patiëntgegevens en hoe we dat het beste aan kunnen pakken. Ook e-health moet verwerkt worden. Daarbij kijken we dan wat we van het landelijk EPD kunnen hergebruiken. Met name sinds de verkiezingen past voor de overheid een andere rol. Zij moet randvoorwaarden verbeteren en vooral artsen en zorgorganisaties niet slechter belonen of zelfs pervers prikkelen voor sec het gebruik van de mogelijkheden die de ICT biedt voor verbetering van het zorgproces.”

E-health

Hans ter Brake is niet bang dat dit opnieuw leidt tot negen jaar gebakkelei. “Partijen zijn een stuk wijzer. Iedereen is inmiddels overtuigd van de noodzaak om patiëntgegevens digitaal uit te wisselen en dat e-health onderdeel van de dagelijkse zorgverlening moet worden. Daarnaast hebben we ook het nodige verworven, denk aan BSN en UZI. Overigens, ook als de Eerste Kamer wel door de bocht gaat, past bovenstaande.” (ICTzorg – Mario Gibbels)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

EPD lijkt te sneuvelen in Eerste Kamer

LHV tegen landelijk EPD

KNMG pleit voor EPD in brief Eerste Kamer

3 REACTIES

  1. Het lopende traject is vooral een leerproces over de vraagstukken die samenhangen met het draagvlak.De Eerste Kamer heeft gezegd dat er nu een pas op de plaats genomen moet worden als het gaat om de landelijk invoering van het huidige systeem.Dat betekent een vertraging van het lopende scenario.Het scenario moet herschreven worden.De toegevoegde waarde van een open dialoog tussen de zorgvrager en zorgaanbieder
    en hulpmiddelen om de noodzakelijke kennis- en informatie uitwisseling te ondersteunen zijn bekend bij alle betrokkenen.Het nieuwe scenario moet gebaseerd zijn op de nieuwe inzichten, de antwoorden op de essentiële vragen die nu tot de vertraging geleid hebben en het perspectief dat alle betrokkenen gezamenlijk willen bereiken. De actuele technologie en politiek-bestuurlijke besluitvorming zullen daarop kunnen aansluiten.

  2. Lees alle reacties
  3. Wel jammer natuurlijk dat veel ICT-bedrijven mede schuldig zijn omdat ze hun systemen potdicht houden en alleen met de mand belijden dat ze zo graag communicatie nastreven.
    Het is wel heel erg krkodillentranen huilen.
    Wie wél open communicatie nastreeft krijgt weinig tot geen kans van de Chipsoften van deze wereld.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.