Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

OIZ wil taken Nictiz aanpakken

Annelies Vermeulen
OIZ, de vereniging van IT-leveranciers in de zorg, wil de taken van Nictiz herzien. Ook wil de branche een nieuwe bestuurlijke opzet van Nictiz, waarbij een grotere rol voor de veldpartijen is weggelegd. Dat meldt skipr.nl.
OIZ wil taken Nictiz aanpakken

De OIZ licht de voornemens bij monde van voorzitter Hans ter Brake toe in het juninummer van Skipr, dat deze week is verschenen. Aanleiding voor de oproep tot herbezinning op de rol van het Nictiz is het debacle rond het landelijk EPD. Hoewel de OIZ lovend is over de aanjaagfunctie van het Nictiz is het ict-instituut volgens de branchevereniging tekort geschoten als uitvoerder van het LSP en de bijhorende Aorta-architectuur.

Geen constructieve samenwerking

De OIZ verwijt het Nictiz daarbij ‘solistisch’ optreden. In een open brief stelt de OIZ bestuurlijk en inhoudelijk niet betrokken te zijn geweest bij het LSP en de achterliggende architectuur. “In het verleden is meermalen getracht met Nictiz in gesprek te komen om bezwaren die vanuit de industrie leefden bespreekbaar te maken”, aldus de OIZ. “Dit heeft niet geleid tot een constructieve samenwerking of de noodzakelijke aanpassingen.” Daardoor is kennis en ervaring van de industrie onbenut gebleven en zijn alternatieve routes naar een volwaardig EPD niet verkend. Als het aan het OIZ ligt, onthoudt het nieuwe Nictiz zich in de toekomst van het zelf ontwikkelen en regievoering. In plaats daarvan zou het Nictiz een ondersteunende rol moeten krijgen, met name op het gebied van de doorontwikkeling en het beheer van standaarden voor gegevensuitwisseling. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

OIZ wil meewerken aan LSP

OIZ: ‘Wel of geen EPD, digitalisering zorg moet doorgaan’

LHV-voorzitter wil LSP behouden voor regionale gegevensuitwisseling

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.