Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Omring doet 17 procent meer wijkverpleging

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De omzet van Omring in de wijkverpleging is de afgelopen twee jaar met 17 procent gestegen. De zorgorganisatie in Noord-Holland Noord is de eerste organisatie in de ouderenzorg die meedoet aan de ‘zinnige-zorg’-beweging van zorgverzekeraars VGZ.
Pag10 13 Interview Buwalda
Jolanda Buwalda, bestuursvoorzitter Omring. Foto: Paul Tolenaar.

Omring heeft de afgelopen twee jaar 17 procent meer wijkverpleging gedaan. De intramurale capaciteit van Omring, omzet 165 miljoen euro, is de afgelopen jaren juist met 8 procent gedaald. Verder krimpen is gezien de vergrijzing niet verstandig, zegt Omring-bestuursvoorzitter Jolanda Buwalda in een interview in Zorgvisie Magazine. De extra omzet aan wijkverpleging is uitbetaald door zorgverzekeraars. ‘We staan bekend als een doelmatige zorgaanbieder, met lage kosten per cliënt.’

Afspraken Omring en VGZ over zinnige zorg

Omring heeft met VGZ een meerjarenovereenkomst ondertekend over ‘zinnige zorg’. Het streven is om complexe zorg meer in de wijk te organiseren, zodat mensen langer thuis kunnen wonen. Het gaat om verpleeghuiszorg aan huis, ziekenhuiszorg aan huis en palliatieve zorg. Voor substitutie van ziekenhuiszorg doen ook twee ziekenhuizen meer, het Westfriesgasthuis in Hoorn en de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar en Den Helder. Lees meer over deze meerjarenovereenkomst in het interview met Buwalda in Zorgvisie Magazine.

Ouderenzorg op de juiste plek

Zorgvisie organiseert op 12 oktober het congres Ouderenzorg op de juiste plek. Hoogleraar ouderengeneeskunde Sophia de Rooij zal spreken over de uitdagingen bij het organiseren van ziekenhuiszorg aan huis. Hoogleraar acute ouderenzorg Bianca Buurman zal ingaan op de eerste ervaringen in wijkkliniek van het AMC en Cordaan. Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter Verenzo, spreekt over initiatieven van specialisten ouderengeneeskunde om zorg huisbezoeken en consulten aan huisartsen te geven. Publicist Pieter Hilhorst van de Raad voor Zorg en Samenleving reflecteert over gelukkig ouder worden en de beleidsomslagen die daarvoor nodig zijn. Directievoorzitter Georgette Fijneman van Zilveren Kruis vertelt hoe de zorgverzekeraar medisch-specialistisch zorg uit ziekenhuizen in de wijk beschikbaar wil stellen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.