Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Omring Thuiszorg wint Jenneke van Veen-Verbeterprijs 2013

Mark van Dorresteijn
Het project ‘Mis ze niet!’ van Omring Thuiszorg op Texel rond het vroegtijdig signaleren van een delier is gekozen als beste kwaliteitsverbetering in de langdurige zorg.
Omring Thuiszorg wint Jenneke van Veen-Verbeterprijs 2013

Juryvoorzitter Jenneke van Veen, oud-hoofdinspecteur Verpleging en chronische zorg van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ): ‘Het project “Mis ze niet!” scoorde het beste op alle criteria. Volgens de jury gaat het om verbetering die een grote impact heeft op cliënten. Het initiatief is op de werkvloer ontstaan, met heel concrete en goed bruikbare materialen als resultaat. De aanpak is bovendien goed verankerd in de keten, mede door een intensieve samenwerking met de huisartsen. Een volgende stap kan het ziekenhuis zijn.’

Andere genomineerden

De twee overige genomineerden: fingerfood en het Virtuele Verzorgingshuis. Fingerfood van SVRZ Zorgt in Zeeland is bedoeld voor bewoners die moeite hebben om met bestek om te gaan. Verzorgenden bereiden de maaltijd in handzame hapjes, waardoor bewoners zelfstandig met hun handen kunnen eten. Zij genieten zo veel meer. Een heel concrete en eenvoudige aanpak met een aantoonbaar positief effect op de kwaliteit van leven van bewoners, aldus de jury. Sterk is ook de duidelijke link met de opleiding hbo-v van de Hogeschool Zeeland, waardoor de aanpak meer kans maakt op verspreiding.

Het Virtuele Verzorgingshuis Proteion Thuis in Thorn is een online platform dat zorgvraag en ondersteuning met elkaar verbindt, inclusief informele zorg. De cliënt beheert straks het eigen digitale medisch-sociale dossier en stelt samen met zijn casemanager een maatwerkpakket samen. Volgens de jury is het concept erg kansrijk gezien de hervormingen in de langdurige zorg, vooral omdat de cliënt echt de regie krijgt. Ook werkt men samen met hogeschool Zuyd om het concept overdraagbaar te maken.

Jury

De jury bestond uit Jenneke van Veen (voorzitter), Joke de Vries (hoofdinspecteur Verpleging en langdurige zorg), Pieter Vos (voormalig voorzitter Stuurgroep Verantwoorde zorg VVT), Martin Boekholdt (voorzitter stuurgroep Kwaliteit VG) en Janneke Kieft-van Wingerde (lid centrale cliëntenraad Careyn, vrijwilliger LOC). Jenneke van Veen ontving bij haar afscheid van de IGZ in 2010, als blijk van waardering voor haar inzet voor de kwaliteitsverbetering van de zorg, als eerste de Jenneke van Veen Verbeterprijs.

Delier

Een delier is een acute, tijdelijke verwardheidstoestand. Vroegsignalering maakt snel ingrijpen mogelijk, waardoor erger wordt voorkomen. Signalen van verzorgenden zijn daarbij onmisbaar.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.