Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Omzet ziekenhuizen stijgt in 2012

De totale omzet van de ziekenhuizen is in 2012 met vijf procent gestegen. Ziekenhuizen doen er goed aan rekening te houden met een korting achteraf.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Omzet ziekenhuizen stijgt in 2012

De omzet van de ziekenhuizen is in 2012 gestegen met 718 miljoen euro naar 16,2 miljard euro. Dat is een stijging van 5 procent concludeert accountantsbureau BDO op basis van een voorlopige analyse van 61 jaarverslagen. In de 718 miljoen euro zit 288 miljoen euro aan ‘transitiebedragen’. Dat zijn bedragen die ziekenhuizen krijgen voor de overgang van de budgetfinanciering naar prestatiebekostiging. Ze krijgen dat geld alleen als ze in het nieuwe stelsel minder geld krijgen dan volgens de rekenregels van het oude systeem.

Meer omzet, minder patiënten

De omzetstijging is opmerkelijk, omdat ziekenhuizen eind 2012 signalen afgaven dat er vraaguitval

7
36

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

7 REACTIES

 1. Naast het volumeplafond hebben we ook nog te maken met een inflatie-effect van 2-2,5 %, hetgeen in de makrocijfers is meegenomen. Als we ook het effect van TNF- alfaremmers ed. meenemen zal blijken dat de ziekenhuizen keurig binnen de makrokaders zijn gebleven. Dat is goed nieuws, ook al scoort dat publicitair niet best. Besef dat ook de stijging van de kosten agv. nieuwe behandelvormen en -technieken door veel ziekenhuizen hierbinnen zijn opgevangen. Mijn conclusie is dat de al jarenlang gesignaleerde productiviteitsverbetering nog steeds doorgaat en ja … er is ook aandacht voor versterking van de financiële weerstand vanwege de sterke toename van het risicoprofiel.

 2. Lees alle reacties
 3. @ Hugo Keuzenkamp (en Van Zanten). Zorgvisie zou hier idd achter aan moeten bellen. Als ik de getallen bekijk en zoals ik BDO ken verwacht ik dat de Tnf-alfaremmers uit de omzetstijging zijn verwijderd.
  Ongeacht het antwoord valt op dat 288 miljoen aan transitiebedragen begint op te tellen en dat deze mogelijkheid is gebruikt om het plafond van 2,5% te omzeilen. Als ik naar de klanten van BDO kijk dan verwacht ik dat de 288 miljoen een onderschatting is. Ik sluit mij dan ook graag bij Van Zanten aan.

 4. Ben het helemaal eens met de vorige schrijver:de overheid heeft marktwerking geeist. Ik ken geen bedrijf dat niet streeft naar meer winst/ omzet. U wel???
  Maar ja in NL is de marktwerking in de zorg eigenlijk kartelvorming: de zorgverzekeraars hebben het voor het zeggen.En die winst groeit wel. Bij Menzis krijg je als hulpverlener beter betaald als je per sessie extra lijsten invult. Hoezo is DBC-systeem en hoe het nu gaat een pervers systeem?

 5. het mag niet vreemd zijn dat ziekenhuizen die als bedrijven behandeld worden zich ook als bedrijven gaan gedragen. omzetverhoging is daarom een logisch streven. ook de regelmatig terugkerende discussie over winstuitkering draagt bij aan dit, vanuit de optiek van financiering uit ‘publieke middelen’ perverse, gedrag.
  maar het is natuurlijk interessant na te gaan waardoor en hoe de omzetstijging gegenereerd is.

 6. Een ding staat wel vast, ziekenhuizen voelen nog geen enkele noodzaak hoe ze goedkoper en efficienter kunnen gaan werken zolang ze het geld nog van de premieboom kunnen blijven schudden en verzekeraars er belang bij hebben dat premies stijgen en hun marge verder toeneemt.

 7. Het is maar hoe je de getallen interpreteert. De overheveling dure geneesmiddelen heeft plaats gevonden in 2012 . In 2011 was deze omzet totaal 1114 miljoen. Dus omzet stijging van 718 miljoen in 2012 is juist goed, betekent dat er doelmatig voorgeschreven is !!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.