Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oncologische samenwerking tussen Saxenburgh Groep en UMCG

Sarah Berends
De Saxenburgh Groep werkt samen met het UMC Groningen om de continuïteit en kwaliteit van de medisch oncologische zorg te kunnen waarborgen. De samenwerking betekent dat specialisten over en weer op locatie komen voor kennisoverdracht en behandeling van patiënten.
Ruud Blankenburgh van de Saxenburgh Groep (rechts) en Boelo Poppema van het UMCG (links)
Ruud Blankenburgh van de Saxenburgh Groep (rechts) en Boelo Poppema van het UMCG (links)

Medische oncologie is de niet-chirurgische zorg voor kankerpatiënten en gaat over de behandeling met medicijnen.

Kwaliteit

Het kwaliteitslabel van het UMCG garandeert dat deze zorg voor de patiënten in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg en het Dagziekenhuis te Coevorden, beide onderdeel van de Saxenburgh Groep, blijvend voldoet aan de kwaliteitseisen. Eén van deze kwaliteitseisen is, dat er twee in het ziekenhuis werkende medisch oncologen geregistreerd zijn. Hiertoe volgt enerzijds Ruud Blankenburgh, één van de internisten in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis, de opleiding tot medisch oncoloog in het UMCG. Daarmee sluit zijn kennis aan bij de nieuwe kwaliteitseisen. Anderzijds leidt de samenwerking tot de inzet vanuit het UMCG van een tweede medisch oncoloog in Hardenberg en Coevorden, genaamd Boelo Poppema.

Kennis uitwisselen

‘Met de samenwerking kunnen we met de artsen in de regionale ziekenhuizen onze kennis uitwisselen op het gebied van medisch oncologische zorg. Zo blijft voor patiënten kwalitatief hoogwaardige medisch oncologische zorg in de regio beschikbaar en op elkaar afgestemd’, zegt de Poppema, oncoloog bij UMCG over de samenwerking tussen UMCG en Saxenburgh Groep. ‘Medische oncologie gaat over niet operatieve zorg voor kankerpatiënten, denk daarbij aan chemokuren, hormoontherapie (bijvoorbeeld bij borstkanker) en immunotherapie.’

Blankenburgh voegt hieraan toe: ‘We werken allemaal met dezelfde kwaliteitsprotocollen. Daardoor sluit de zorg naadloos op elkaar aan. Wanneer een patiënt naar het UMCG moet voor een complexe medisch oncologische behandeling, kunnen wij waar mogelijk de nazorg prima bieden in het eigen ziekenhuis, dichtbij de patiënt in de buurt. Wel zo prettig voor patiënt en familie.’

Substitutie

Verschuiving van dure zorg naar een plaats waar het goedkoper kan. En liefst nog dichter in de buurt van de patiënt. Dit leidt tot nieuwe samenwerkingsverbanden en financieringsvormen.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.