Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ondanks lek is EPD veiliger dan papieren dossier’

Mark van Dorresteijn
In een theoretische setting is er altijd wel een lek te bedenken voor een informatiesysteem zoals het EPD. Dat schrijft Dr. Rob van der Staaij, adviseur op de terreinen risicomanagement, privacy en identiteitsmanagement, in NRC Handelsblad. “Maar het EPD is een grote stap vooruit.”
'Ondanks lek is EPD veiliger dan papieren dossier'

Hij stelt het scenario voor waarin een corrupte ziekenhuismedewerker medische gegevens van een bekende Nederlander uit het EPD wil achterhal om ze te verkopen aan een roddelblad. “Al met al moet er sprake zijn van een behoorlijke investeringsbereidheid wil de medewerker dit voor elkaar krijgen”, schrijft Van der Staaij. En deze gevallen zijn volgens hem nu, met de papieren dossiers, ook nauwelijks bekend.

Altijd wel een lek

Van der Staaij schrijft dat in een theoretische setting er altijd wel een lek te bedenken is voor een informatiesysteem. “Maar dat zegt nog niets over de praktische uitvoerbaarheid en waarschijnlijkheid ervan. Bovendien, tegen corrupte medewerkers is vrijwel geen enkel informatiesysteem bestand. Feit blijft dat het EPD, vergeleken met de huidige situatie, een grote stap vooruit is in het veilig verwerken en uitwisselen van patiëntgegevens.” (ICTzorg)

Lees ook:

VWS: ‘Kritiek beveiliging epd niet onderbouwd’

Beveiliging epd laat sterk te wensen over

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.