Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ondernemingsraden ten strijde tegen bureaucratie

Meer zeggenschap voor professionals en minder bureaucratie vanuit overheid en instellingen. Dat willen de 11.000 ondertekenaars van de petitie Zorgen om de zorg.

Professionals in verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg haken af door de bureaucratie, staat in de petitie die staatssecretaris Bussemaker vorige week in ontvangst heeft genomen. De initiatiefnemers zijn acht ondernemingsraden die “niet zo gelukkig zijn met hoe zorgverleners hun werk moeten doen”, zegt Marius Dijke van het platform Zorgen om de Zorg. “Wij vinden dat de verantwoordelijkheid bij de professional hoort te liggen. Die moet de ruimte krijgen om de zorg te coördineren. Dat betekent allereerst dat zij zelf indicaties moeten kunnen stellen, steekproefsgewijs gecontroleerd door het Centrum Indicatiestelling Zorg. Maar ook binnen bedrijven kunnen heel veel regels wel een puntje minder.”

Ondernemingsraden

Nieuw is dat geluid niet, erkent Dijke. “Je hoort dit al jaren, maar eigenlijk hebben medezeggenschapsraden zich hier nooit in gemengd. Bovendien: er wordt een heleboel geroepen, maar er verandert weinig. Wij willen daarin graag een katalysator zijn.”

Debat over bureaucratie

De opstellers van de petitie willen daartoe een debat organiseren met zorgverleners, VWS, verzekeraars, vakbonden, werkgevers, beroepsorganisaties en politici. Staatssecretaris Bussemaker heeft bij de overhandiging beloofd dat haar ministerie daaraan zal meewerken. De initiatiefnemers zijn afkomstig van van Aveant, Zorgstroom, Haagse Wijk- en Woonzorg, Thuiszorg Groningen, Carint Reggeland Groep, Sensire, Evean, Cordaan, OsiraGroep en De Friese Wouden. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

NPCF wil af van indicatie wijkverpleging

Test voor bureaucratie in de zorg

Gemeenten moeten bureaucratie Wmo terugdringen

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.