Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Ontslag na ongeoorloofde blik in patiëntendossier

Redacteur KinderopvangTotaal
Twee medewerkers van het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp zijn ontslagen, nadat ze illegaal een elektronisch patiëntendossier hadden ingezien. Dat heeft een woordvoerder van het ziekenhuis dinsdag gezegd.
Ontslag na ongeoorloofde blik in patiëntendossier

Het ontslag wordt vermeld in het jaarverslag van het ziekenhuis over vorig jaar, dat nu is uitgekomen. De medewerkers hadden meerdere keren het dossier van de patiënt bekeken. Het gaat om medisch personeel, maar niet om artsen.

Streng beleid

Volgens de woordvoerder voert het ziekenhuis een streng beleid. ‘Het systeem is zo beveiligd dat we kunnen zien als mensen een dossier bekijken waarin ze niets hebben te zoeken. Als iemand per ongeluk een verkeerd nummer intypt en meteen wegklikt als het verkeerde dossier verschijnt, zie je dat ook. Dan is er niets aan de hand. Meerdere keren iets illegaal inkijken valt op. Dat is strafbaar in Nederland.’ (Zorgvisie – ANP)

lees meer

Hacker gijzelt epd’s van Amerikaanse kliniek

Ouderenpartij raadpleegde onrechtmatig patiëntendossiers

Zembla ontdekt lek in patiëntendossier van VCD

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Wij zitten nu in een overgangsfase , maar zodra alle medische dossiers zijn overgezet in een EPD ( Electronisch Patienten Dossiers ) is het einde zoek. Dat wordt een vrijbrief ,niet alleen voor het medisch personeel , maar ook de Hackers in de Wereld. Electronisch beveiligen is nu nog ver te zoeken, dus…. De Politiek gelooft in een beveiligd EPD , maar dat is zeker een Debat waard. Zie hoe makkelijk in te breken is bij o.a. Banken; Ministeries; etc..Politiek , maak al eerste een systeem dat garant veilig is voor Hackers !

  3. Ik heb maanden en maanden als uitzendkracht gegevens in zitten te kloppen voor het EPD; kon dus alles maar dan ook alles van psychiatrisch patienten bekijken. Voor een inhaalslag om gegevens in te kloppen werd ook niet zo nauw gekeken en nu opeens twee mensen er voor ontslaan….

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.