Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ontslagen Vierstroom roepen om landelijke oplossing’

Redactie Zorgvisie
De ontslagen bij Vierstroomzorgring tekenen een structureel probleem in de huishoudelijke zorg. Daarvoor is een landelijke oplossing nodig, vindt Marnix de Romph, programmamanager WMO bij de Goudse zorgorganisatie.

“Wij zijn een gezonde en solide organisatie, die het goed heeft gedaan bij de aanbestedingen van huishoudelijke zorg. Toch verliezen wij er miljoenen op. Dat is een raar verhaal”, zegt De Romph. Vierstroomzorgring wil van al haar ruim duizend huishoudelijke hulpen af, omdat de huishoudelijke zorg een jaarlijks verlies van drie tot vier miljoen euro oplevert. Zij krijgen ontslag, hetzij vrijwillig door verder te gaan als zelfstandigen, hetzij gedwongen.

Landelijk probleem

Vierstroomzorgring mag in 23 gemeenten huishoudelijke zorg leveren. Dat is echter vooral eenvoudige zorg tegen het laagste tarief, waar ze voorheen vooral duurdere huishoudelijke zorg leverde. Deze verschuiving naar de goedkoopste huishoudelijke hulp is een landelijke trend. “Wij hebben rondgebeld naar collega’s en eigenlijk is de situatie voor iedereen hetzelfde.

Oplopssing

Dat vraagt om een oplossing op landelijk niveau. De landelijke politiek en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zullen moeten reageren”, vindt De Romph. “Gemeenten reageren heel sympathiek op ons probleem, maar zij kunnen het niet oplossen. Als een gemeente ons nu een ton extra zou geven, krijgt ze problemen met partijen die in de aanbesteding zijn afgevallen.”

Alternatieven

Vierstroomzorgring heeft het afgelopen half jaar naarstig gezocht naar andere oplossingen dan het collectieve ontslag. Het belangrijkste alternatief was om medewerkers de keuze te geven zelfstandige te worden of in dienst te blijven. De Romph: “Maar met zo’n poldervariant zouden we het maar een jaar uithouden, daarna zou alsnog de volgende groep aan de beurt zijn. We wilden geen halve oplossing. Al vinden wij dit eerlijk gezegd ook geen oplossing. Wij willen deze mensen helemaal niet kwijt.” (Redactie ZorgVisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Vierstroomzorgring ontslaat 1000 huishoudhulpen

Vierstroom daagt gemeente Nieuwkerk

Websites:

Gouda.nl

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.