Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ook verpleegkundigen hebben lijst met onnodige handelingen

Naast een ‘Beter niet doen’-lijst voor medisch specialisten, is er nu ook een lijst met niet-effectieve verpleegkundige handelingen in de maak. In samenwerking met V&VN gaat IQ healthcare van het Radboudumc alle verpleegkundige kwaliteitsstandaarden uitpluizen op handelingen waar geen wetenschappelijk bewijs voor is. Dat meldt vakblad Nursing vandaag.
ziekenhuisssss400.jpg
Foto: Fotolia

Beroepskoepel V&VN en IQ healthcare hopen met een lijst voor verpleegkundigen onnodige zorg terug te dringen. Het moet bovendien bewustzijn creëren om in sommige gevallen terughoudend te zijn met handelingen en mogelijk kosten te besparen. Het project start in januari in navolging van het NFU-programma ‘Doen of laten? Terugdringen van onnodige zorg’ dat afgelopen vrijdag resulteerde in een lijst van 1366 medisch specialistische handelingen waar onvoldoende of geen wetenschappelijk bewijs voor bestaat.

Interventies
Ook van verpleegkundigen en verzorgenden wordt verwacht dat zij evidence-based werken. ‘Vanuit V&VN was er dan ook het idee om de bestaande landelijke kwaliteitsstandaarden voor verpleegkundigen en verzorgenden eens flink onder de loep te nemen,’ vertelt onderzoeker Simone van Dulmen van IQ healthcare van het Radboudumc op Nursing.nl. ‘Uiteindelijk zal hieruit dus ook blijken voor welke verpleegkundige interventies onvoldoende of geen evidence bestaat.’ De werkgroep begint hier in januari mee, de resultaten worden naar verwachting rond de zomer openbaar gemaakt.

Wondzorg
Voor het NFU-programma zijn weliswaar alleen medisch specialistische richtlijnen bekeken, ze zijn wel degelijk interessant voor verpleegkundigen en verzorgenden, wil Van Dulmen nog benadrukken. ‘Zo wordt in de richtlijn ‘Wondzorg’ afgeraden om primair gesloten wonden te reinigen, en wordt het advies gegeven om geen ontsmettingsmiddelente gebruiken voor het reinigen van acute wonden.’ In de richtlijn ‘Dementie’ wordt aangeraden zo snel mogelijk materialen te verwijderen die bijdragen tot het veroorzaken en in stand houden van onrustig gedrag of een delier (katheters, drains, infusen) en fixatie te vermijden omdat dit een risicofactor kan zijn voor toename van onrustig gedrag.

Letterlijke lijst
Er is overigens geen letterlijke lijst beschikbaar van deze niet-bewezen handelingen voor medisch specialisten – ze zijn voorlopig alleen nog geïntegreerd in de richtlijnendatabase van de Federatie van Medisch Specialisten. De aanbevelingen om terughoudend te zijn met handelingen staan in geel gemarkeerd in de betreffende richtlijn. Deze website is openbaar toegankelijk via www.richtlijnendatabase.nl.

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.