Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opnieuw brandbrief geboortezorg naar VWS

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Minister Schippers heeft weer een brandbrief over de geboortezorg ontvangen. Deze keer van de Centra voor Zwangerschap en geboorte.
baby.fotolia.web.jpg
Fotolia

Zij willen dat de minister de gesprekken over integrale bekostiging stop zet.

Kostentoename
Het bestuur van de Centra voor Zwangerschap en Geboorte maakt zich in de brief ernstig zorgen over het ontbreken van gedegen financiële informatie bij alle partijen die zijn betrokken bij de gesprekken rondom de hervorming van de Nederlandse geboortezorg. De Centra vrezen dat de kosten voor de geboortezorg verder zullen toenemen zonder dat er sprake is van enige toename in kwaliteit van zorg voor de zwangere vrouw en haar kind.

Eerste lijn
Inhoudelijk staat het bestuur achter de Zorgstandaard zoals deze is ontwikkeld door 25 partijen in de geboortezorg onder regie van het College Perinatale Zorg. Het bestuur ziet dit als kans om de eerstelijns gezondheidszorg verder te verstevigen: ‘Zorgtaken dienen waar mogelijk en verantwoord primair te worden uitgevoerd in de eerste lijn, in nauw contact en optimale afstemming met de tweede lijn, binnen integrale zorgpaden.’

Samenwerkingsverbanden
Volgens de Centra staat de toekomst van de regionale samenwerkingsverbanden op het spel. De sector is zo druk met het reorganiseren van de regionale samenwerkingsverbanden, het voorbereiden op het ‘nieuwe’ inkoopbeleid van de Zorgverzekeraars en het herdefiniëren van potjes geld, dat hierdoor de eigen protocollen in het geding dreigen te komen.

Wantrouwen
Het bestuur constateert: ‘Er is vanuit de landelijke visie op de organisatie van geboortezorg, een situatie gecreëerd waarbij eerste lijns zorgondernemers onderling en daarnaast met een ziekenhuis over tal van zaken dienen af te stemmen. Dit naast de puur inhoudelijke afstemming. Een situatie die wij als bestuur zeer ongewenst achten, aangezien financieel belang het belang van de cliënt overschaduwt. Openheid wordt zelden getoond. Het onderling wantrouwen is de laatste jaren verergerd.’

Gedateerde gegevens
De Centra voor Zwangerschap en Geboorte vinden het onverantwoord dat partijen bij elkaar zitten en spreken over financiële kaders terwijl er geen fundament van valide gegevens aan ten grondslag ligt. De gebruikte data zijn volgens hen al twee en een half jaar oud en geven geen actueel beeld weer. Daarom willen zij dat de minister de gesprekken over een integrale bekostiging ‘on hold’ zet. ‘Het risico van fouten en significant hogere zorgkosten is in de uitvoering van ieder tariferingsmodel waarbij eerste en tweede lijn gezamenlijk optrekken zeer aanwezig. Immers, een ziekenhuis kan tot drie jaar na dato haar declaraties indienen. Dit in tegenstelling tot een eerstelijns praktijk.’

Zorgstandaard
Op 11 april stuurde de KNOV, vereniging voor verloskundigen, een brief aan minister Schippers waarin zij problemen met de zorgstandaard uiteen zet. Zij willen de zorgstandaard in zijn huidige vorm tegenhouden. De KNOV heeft de Zorgstandaard niet ondertekend, evenals de Stichting Geboortebeweging en de Nederlandse Beroepsvereniging voor Kraamverzorgenden. Op 14 april heeft de KNOV ook het vertrouwen opgezegd in het College Perinatale Zorg. Dat was na opmerkingen van voorzitter Chiel Bos in een interview met Zorgvisie.    

Dossier Integrale Bekostiging
Specialisten en bestuurders moeten sinds 2015 samen onderhandelen over de prijs die zij vragen per aandoening. Hoe dat verloopt, leest u in dit dossier.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.