Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Opvallend veel ongeplande heroperaties dikke darm’

In ziekenhuizen worden opvallend veel ongeplande heroperaties uitgevoerd na ingrepen aan de dikke darm, meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in haar rapport Het resultaat telt 2006.

Bij de 89 ziekenhuizen die betrouwbare gegevens aan de Inspectie leverden, varieerde het aantal ongeplande colorectale heroperaties van 0,7 procent tot 17,2 met een gemiddelde van 7,3 procent. Dat is hoog vergeleken bij de uitkomsten van een literatuursearch dat de IGZ in haar rapport doet naar het percentage heroperaties na colonchirurgie. Daarin loopt het percentage heroperaties uiteen van 0,6 procent tot 10,6. In 2006 vonden er in totaal 17.902 colorectale operaties plaats, aldus het rapport Het resultaat telt.

Veel

Bij de 89 ziekenhuizen die betrouwbare gegevens aan de Inspectie leverden, varieerde het aantal ongeplande colorectale heroperaties van 0,7 procent tot 17,2 met een gemiddelde van 7,3 procent. Dit blijkt uit de lijst van ziekenhuizen. Dat is hoog vergeleken bij de uitkomsten van een literatuursearch dat de IGZ in haar rapport doet naar het percentage heroperaties na colonchirurgie. Daarin loopt het percentage heroperaties uiteen van 0,6 procent tot 10,6. In 2006 vonden er in totaal 17.902 colorectale operaties plaats.

Nader onderzoek noodzakelijk

De Inspectie stelt dan ook dat ‘wanneer het aantal ongeplande heroperaties boven de 10 procent ligt, in ieder geval nader onderzoek naar de oorzaak dient te gebeuren.’ Dat zou betekenen dat ruim twintig ziekenhuizen uit de lijst die het rapport vermeldt nader onderzoek naar deze heroperaties zouden moeten doen.

Inspectie verwacht uitleg ziekenhuizen

In 2007 heeft de Inspectie 11 ziekenhuizen met een percentage hoger dan 12 procent voor ongeplande colorectale heroperaties aangeschreven ‘met het verzoek een toelichting op dit resultaat te geven’. Het Inspectierapport biedt zelf geen oorzaak voor het hoge percentage heroperaties.

‘Het resultaat telt 2006’

Het rapport Het resultaat telt 2006 is een analyse van gegevens die ziekenhuizen hebben verstrekt op basis van twintig prestatie-indicatoren voor ziekenhuizen. De uitkomsten geven inzicht in de stand van de kwaliteit van de zorg in de Nederlandse ziekenhuizen. De Inspectie bespreekt de resultaten van de individuele ziekenhuizen in de jaargesprekken met de raad van bestuur en stelt pas een oordeel over de kwaliteit van het ziekenhuis vast na dit jaargesprek. ‘Een waardeoordeel over het gehele ziekenhuis op basis van de prestatie-indicatoren alleen doet immers geen recht aan de complexiteit van een ziekenhuis’, aldus de Inspectie (Zorgvisie – Jeroen van Renesse )

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.