Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Orde: ‘Missers kunnen gehalveerd’

De Orde van Medisch Specialisten denkt het aantal medische missers in vijf jaar te kunnen halveren. De orde, de beroepsvereniging van verpleegkundigen V&VN en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen hebben hiertoe een plan opgesteld.

Pieter Vierhout, voorzitter van de orde pleit voor verbetering van de standaardprocedures. In het Radio 1 Journaal zegt hij dat ‘elke fout is er een te veel’ is. De plannen omvatten onder meer het voorkomen van ziekenhuisinfecties na operaties, het voorkomen van onnodig lijden en van verwisseling.

Medische missers

De orde heeft een tienpuntenplan opgesteld. Doel is dat per jaar 850 mensen minder onnodig overlijden. Ook wil de orde het aantal mensen dat slachtoffer wordt van medische missers, met 15.000 per jaar verminderen.

Onbedoelde schade

Minister Ab Klink van Volksgezondheid zei in mei dat hij het aantal medische missers in ziekenhuizen in vijf jaar wilde halveren. Uit het rapport ‘Onbedoelde Schade’ van het Nivel blijkt dat 1700 patiënten jaarlijks onnodig sterven door medische fouten in ziekenhuizen. Zo’n 76.000 opgenomen patiënten lopen onbedoeld schade op. De organisaties overhandigen het plan dinsdag aan de minister, als onderdeel van zijn ‘masterplan’. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.