Organiseer maximale prijsdruk eerstelijnsdiagnostiek’

Verzekeraars kunnen prijzen van eerstelijnsdiagnostiek maximaal drukken en sturen op uitkomsten als de huidige bekostiging wordt gewijzigd in productbekostiging op basis van vrije prijzen. Dat concluderen onderzoekers van KPMG Plexus in het rapport ‘Nieuwe bekostiging eerstelijnsdiagnostiek’.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
‘Organiseer maximale prijsdruk eerstelijnsdiagnostiek’
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Door de huidige bekostiging van eerstelijnsdiagnostiek (ELD) zijn de kosten de laatste jaren sterk toegenomen zonder dat het helder is of deze kosten leiden tot toegevoegde waarde voor de patiënt. Vooralsnog wordt per verrichting betaald waarbij sturing op uitkomsten erg moeilijk is. De onderzoekers hebben de opdracht van VWS gekregen om een nieuw bekostigingsmodel te vinden dat de toegevoegde waarde van deze zorg maximaliseert.

Productbekostiging op basis van vrije prijzen

Productbekostiging op basis van vrije prijzen wordt door de onderzoekers gezien als beste oplossing. De verzekeraars zijn hierdoor in staat afspraken te maken over vergelijkbare producten, de link te leggen

2
88

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws/documenten-en-publicaties/rapporten/2014/06/25/nieuwe-bekostiging-eerstelijnsdiagnostiek.html
  Zelf lezen. KPMG Plexus stelt zelf dat er zeer weinig bekend is over ELD in Nederland behalve de totale kosten en dan nog niet eens alle kosten wegens DBC/DOT Ziekenhuizen en Akkoorden op Hoofdlijnen.
  Ook tov buitenland is er niets bekend. Idem over uitkomsten. Kosten stijgen wel en daarom moet alles op de schop en moet ELD transparant worden gemaakt; meten is weten.
  Verzekeraars zijn private ondernemingen en in principe kunnen zij niet onderworpen worden aan een BKZ; ziektekostenpolissen zijn private contracten en daar kan de Overheid geen budget aan koppelen. Toch pleit KPMG Plexus voor een apart BKZ voor ELD. Merkwaardig.
  En honorering op uitkomsten? Welke uitkomsten? Onbekend. Alles moet nog worden uitgewerkt, maar het budget is wel leidend.
  Kop van het artikel is correct: maximale prijsdruk door verzekeraars, opgelegd aan zorgaanbieders, ten koste van verplicht verzekerden.
  KPMG Plexus wijst nog wel op gevaar van onderbehandeling, maar geeft er geen oplossing bij: BKZ is BKZ en VWS was opdrachtgever van het rapport.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.