Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

‘Ouderen met lage zorgzwaarte uit verzorgingshuis gezet’

Honderden ouderen met lage zorgzwaartepakketten worden nu al gedwongen hun verzorgingstehuis te verlaten. Dat melden zorgbestuurders en medewerkers vandaag aan dagblad Trouw. Dit terwijl volgens het kabinetsbeleid huidige bewoners in verzorgingshuizen zouden mogen blijven wonen.
‘Ouderen met lage zorgzwaarte uit verzorgingshuis gezet’

Bij Opella, een zorgaanbieder in Wageningen, moeten volgens Trouw honderd ouderen van gemiddeld 87 jaar oud weer op zichzelf gaan wonen. Ko Portengen, bestuurder van Zorggroep Solis in Deventer, moest honderd ouderen vorige week ook vertellen dat ze moeten verhuizen. Hij zegt in de krant: ‘Verschrikkelijk. Deze mensen wonen hier vaak al vele jaren.’ Ook in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht sluiten afdelingen en moeten ouderen verhuizen, zegt Actiz, de koepelorganisatie van verpleeg- en verzorgingstehuizen.

Scheiden wonen en zorg
Het betreft ouderen met lichte zorgvragen: de zorgzwaartepakketten 1 en 2. Van hen wonen er in verzorgingstehuizen ongeveer 28.000. Het kabinet vindt dat deze mensen thuis kunnen wonen. Daarom is de financiering voor nieuwe gevallen per 1 januari van dit jaar gestopt.

Niet de bedoeling
Volgens staatssecretaris Van Rijn (PvdA, volksgezondheid) is het de bedoeling dat deze maatregel alleen de nieuwe gevallen raakt. Maar doordat deze groep ouderen niet meer in verzorgingstehuizen mag wonen, wordt de zittende groep steeds kleiner. Hierdoor vallen overal lege plekken en sluiten hele afdelingen. Ook ouderen die nu al in verzorgingstehuizen wonen, voelen zo de effecten.

Vervangende woonruimte
De zittende gevallen hebben redenen zich niet alleen zorgen te maken over een mogelijke verhuizing. Het is de vraag of er over een paar jaar überhaupt nog geld voor hen is. De zorgverzekeraars die de rijksgelden onder verzorgingstehuizen verdelen, bouwen die bedragen snel af.

Tip: Congres Kleinschalig zorgen voor ouderen

26 september 2013 | Reehorst Ede

Welke factoren leiden tot succesvol kleinschalig zorgen? Is kleinschalig zorgen geschikt voor alle medewerkers en alle bewoners (in somatiek en gehandicaptenzorg)? Tijdens het congres Kleinschalig zorgen voor ouderen zullen deze vragen worden beantwoord door vakgenoten en onderzoekers.
Meer informatie >>

14 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Geachte lezer,
  Elk nadeel heeft zijn voordeel: de bouwwereld moet zo snel als mogelijk hierop inspelen; veel leegstaande kantoorpanden kunnen omgezet worden in passende woonzorgappartementen.
  In nauwe samenwerking met de thuiszorg en de mantelzorg kunnen we vervolgens de hulpbehoevende ouderen extra ondersteunen.
  Veel succes.

 3. @Jo, ja ik bezoek dyalyse patienten en minstens 2 a 3 zieken per week en ga vaak met mensen die in een rolstoel zitten wandelen; waarschijnlijk meer dan @jo; maar zeggen dat iets anders kan is nog makkelijker dan het doen; ik ken mijn pappenheimers en loosers

 4. Mensen die wat meer vlees op de botten hebben (ik bedoel mensen met een flinke salariering en nog belangrijker een omvangrijk netwerk ONDER SOORTGENOTEN) en dat zijn dezelfden die deze maatregelen uitvaardigen, maken zich nergens druk om; zeker is dat zij de de weg naar het ghetto verpleegtehuis voor zichzelf en hun naasten allang afgeblokt hebben; nee het geld voor een of meer 24-uurs hulpen staat al rentedragend te zijn; geen probleem, laat het plebs maar in de poep zitten, maar wij niet.
  Wij hebben altijd met geld gestrooid en gelobboyed dat het een lieve lust is en willen daar tot onze dood me doorgaan.
  Hun kinderen zitten ook allemaal op witte scholen, maar overal propageren zij dat de zwarte scholen ook een kans moeten hebben; huichelarij noemt met dat van het zuiverste water en ik noem nog wel dertig van ‘die verworvenheden’ op.
  Slaap maar lekker door.

 5. Al werkend in dergelijke huizen kan ik alleen maar constateren dat het de RvT en het management alleen om geld gaat. Het is helemaal niet de bedoeling dat mensen die al jaren in een huis wonen nú gaan verhuizen, waar heen trouwens?.Als je even wacht dan hebben ze de vereiste indicatie wel binnen afzienbare tijd.Het is niet zo dat er in die huizen meer naar hen om wordt gekeken.Ze zijn vaak eenzamer dan ze waren in het oude huisje (wat er niet meer is)
  Dit dombo kabinet denkt ook alleen in ‘bezuiniging’ en dat betekent voor hen’de bevolking afnemen wat maar kan’ zelfs de ouderen die dit land mede hebben opgebouwd. Bezuinigen is heel wat anders natuurlijk, dat weet iedereen.Ze zullen zelf geen cent inleveren uiteraard. Ik ben het er mee eens dat er in de huizen echt zuiniger gewerkt kan worden begin maar eens met die achterlijk hoge salarissen van het management te verlagen en personeel aan te nemen met hart voor het werk.Laten we het maar niet meer hebben over ouderenzorg, want die is er in feite nooit geweest -uitzonderingen daar gelaten- de bejaarden werden gezien als aantrekkelijk financiële objecten er werden kasten van huizen gebouwd voor honderden bejaarden en er werd dik aan verdiend.En nu?nu moeten ze op hun 86e nog even verhuizen? Ik ben blij dat mijn moeder dat niet meer mee hoeft te maken, wat een blamage dat je zo met je ouderen om kunt gaan als land.

 6. @geertdekousemaeker. De meest vermaledijde zin in Nederland — die er waarschijnlijk en helaas nooit meer uitgaat – is de uitlating “Er zijn DOOR TE HOGE KOSTEN te weinig handen aan het bed”.
  Geloof me Geert: “Eerder geloof ik dat het zeewater zoet is, dan dat jij zegt dat het zout is”.
  Geld krijgen van de overheid voor een vereiste bezetting in verpleeg en verzorgingstehuizen en structureel, uit winstbejag, een lagere bezetting laten werken, is een van de verderfelijke en criminele hoofdoorzaken. Daarnaast, een zeer slechte betrokkenheid van een steeds groter percentage verzorgenden en nooit de noodzaak ervaren dat er efficiënt en zonder verspillingen gewerkt dient te worden. En de onbeschofte salariëring van het management. Maar er zijn er nog veel en veel meer.
  Bij dat alles komt de patient nooit buiten en zit eenzaam zonder hulp uren in de poep en nog veel en veel meer.
  Artikeltjes van deze aard heb ik al honderden malen hier geschreven; NOG NOOIT HEEFT IEMAND MIJ TEGENGESPROKEN (wel veel: ja zo is het).
  Heel jammer voor de patient.

 7. Triest om deze effecten waar te nemen. Op een rare manier vanuit de instellingen ook nog begrijpelijk. Ze worden gedreven door financiele krapte en kunnen afdelingen en functies met leegstand niet meer open houden.
  Tot zover vind ik het heel triest maar begrijpelijk.
  Wat mij blijft verbazen in dezen is dat er niet gekeken wordt naar een goed model/ zorgvorm waarin je niet alleen de huidige bewoners maar ook de nieuwe en huidige hulpbehoevenden op een andere manier ook de zorg kunt leveren.
  Het lijkt wel of het in de ouderenzorg nu nog ontbreekt, naast de acceptatie van de harde realiteit, aan het plichtsbesef om met alternatieve vormen van zorg te komen. Deze zijn er volgens mij wel te organiseren en hier moet meer debat over komen. Dat is mijn inziens de enige vorm om de zorg op peil te houden, waarom horen we hier zo weinig over. Je zult het maar zijn, 86 en je moet nu verhuizen, en je weet dat je mogelijk dit nog 3x moet doen. Dat moet toch anders kunnen! Laten we denken in mogelijkheden

 8. Het zou ook betekenen dat in het kader van het volkshuisvestingsbeleid (als dat nog bestaat) gekeken zou worden naar het faciliteren van groepswonen met meer en mindere mate van zelfstandigheid.
  Dat zou mooi passen bij de decentralisatie van alle extramurale AWBZ-zorg naar de Wmo, maar omdat dat de verantwoordelijkheid van de gemeenten wordt zijn verzekeraars, zorgaanbieders en VWS daar natuurlijk niet in geïnteresseerd. En dus verplicht je 85+-ers om weer zelfstandig te gaan wonen. Omdat de financieringsregels belangrijker zijn dan mensen.

 9. Voor deze mensen is het verzorgingshuis een vorm van groepswonen, waar zij de eenzaamheid van het zelfstandig wonen ontlopen. De enige reden dat ze nu moeten vertrekken is omdat de kosten vban hun plaats in het verzorgingshuis formeel op het zorgbudget drukken en dat koste wat het kost omlaag moet worden gebracht.
  De verzekeraars knappen hier het vuile werk voor VWS op – ook al zegt Van Rijn manmoedig dat het niet de bedoeliong is: het laat het wel gebeuren – en de zorgaanbieders ‘voeren simpelweg de opdravcht van de verzekeraars uit’, omdat deze groep hen toch weinig budget oplevert.
  Er had ook kunnen worden gekozen voor een andere vorm van eigen bijdrage van deze groep mensen aan het verzorgingshuis in plaats van hen te verkassen, omdat deze mensen bij het weer zelfstandig moeten gaan wonen ook huur moeten betalen (met mogelijk huursubsidie) en voor hun eten en bewassing moeten zorgen.
  Maar dat zou betekenen dat zorgaanbieders, verzekeraars en VWS zouden denken vanuit het belang van de patiënt / bewoner in plaats vanuit ZZP-systemen en budgetten.

 10. We hebben zorgzwaartepakket (ZZP) 1 tot en met 9 in verpleeg- en verzorgingstehuizen (CIZ-codes). Hoe hoger de code, hoe zwaarder de mate van hulpbehoevendheid en gehandicapt zijn en — let op — hoe hoger de AWBZ-bijdrage aan het verpleegtehuis. Patienten met code 1 en 2 moeten er van de regering uit en wellicht op termijn 3 en 4 ook(licht dementerend e.d.).
  Dat zal toegejuicht worden door de verpleeg- en verzorgingstehuizen, want men ontvangt veel meer geld voor de hoge codes, maar de verzorging was, is en blijft — afgezien van een enkele heflift-beweging — voor iedereen hetzelfde, namelijk 1.
  Die slechte zaak wordt uit de afhankelijkheidspositie door de patient verzwegen, het personeel zwijgt uit gemakzucht ook, de bestuurders zien hun salaris naar ongekende hoogte gaan en de tehuizen zijn bezig met de zoveelste miljard op de bank.
  Slaap maar lekker door, maar realiseer je dat dat ten koste van die uitzichtloze, hulpbehoevende en zieke patient is. Mij een raadsel dat ze dat met hun (katholiek)geweten rond krijgen!!

 11. De ervaring van Opella is dat ouderen het niet makkelijk vinden om weer zelfstandig te gaan wonen. Maar met goede begeleiding, de juiste zorg en ondersteuning en mogelijkheden voor sociale contacten in de nieuwbouw blijkt dat veel ouderen na een korte periode weer kunnen genieten van hun herwonnen zelfstandigheid. We bereiden mensen goed voor op de verhuizing en het zelfstandig wonen. Daarnaast kiezen mensen zelf of zij mee willen verhuizen naar de nieuwbouw of dat zij naar een ander woon- zorgcentrum verhuizen. Bovendien krijgen mensen die vanuit een woon- en zorgcentrum verhuizen in hun appartement dezelfde zorg als voorheen in de vorm van het Volledig Pakket Thuis (VPT).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.