Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ouderenzorg: maatregelen vrijheidsbeperking moeten beter

Redacteur Zorg+Welzijn
Het doel om vrijheidsbeperking in de ouderenzorg zo goed als uit te bannen, is niet gehaald. Een derde van de zorginstellingen heeft de maatregelen tegen vrijheidsbeperking niet op orde. Dat meldt de Innovatiekring Dementie naar aanleiding van een steekproef van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Ouderenzorg: maatregelen vrijheidsbeperking moeten beter

Vier gehandicapteninstellingen en tien ouderenzorginstellingen moesten onder intensief toezicht omdat ze nog steeds onvoldoende maatregelen hadden genomen. Van de 56 instellingen die in 2010 nog niet goed bezig waren met vrijheidsbeperking hadden dit jaar 18 gehandicaptenzorg- en 24 ouderenzorgorganisaties hun beleid en de uitwerking op orde. De Innovatiekring Dementie (IDé) ontwikkelde een keurmerk voor het terugdringen van vrijheidsbeperking. IDé stuurt aan op de EXBELT-methode, waarmee een zorginstelling binnen twee jaar fixatie-vrij kan zijn.

Meerjarenaanpak

De inspectie voor de Gezondheidszorg In 2008 werd door alle partijen ‘in het veld’ gekozen voor een ‘meerjarenaanpak’ om vrijheidsbeperking in de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg in drie jaar aan te pakken. Instellingen voor zorgverlening gaan duidelijk meer bewust om met alternatieven voor vrijheidsbeperking, stelde de IGZ in 2010 in een vervolgrapportage. Vooral zorgverleners vragen naar alternatieven, er wordt beleid gemaakt en er is aandacht om calamiteiten met vastbinden te voorkomen.

Ontbreken

Niettemin constateert de IGZ in een brief vorige week dat in instellingen nog steeds concrete doelstellingen voor maatregelen ontbreken. Er moet visie en beleid komen om vrijheidsbeperking terug te dringen. Het management moet die cultuurverandering initiëren. De IGZ stelt ook voor om met signaleringplannen te werken, zodat probleemgedrag van bewoners voorkomen kan worden. Verder moeten, in overleg met de cliënt of een vertegenwoordiger, alternatieven voor vrijheidsbeperking worden opgenomen. (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook:

IGZ: Vrijheidsbeperking gehandicaptenzorg niet in orde

Geen betrouwbare gegevens over vrijheidsbeperking

IGZ gaat op vrijheidsbeperking controleren

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.