Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Overeenstemming tussen ActiZ en IGZ over kwaliteitsgegevens

Redacteur Zorgvisie
Na onenigheid over de levering van kwaliteitsgegevens, zijn Actiz en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) er nu toch uitgekomen. Verpleeghuizen gaan de informatie waar de IGZ om vraagt voor eind oktober leveren.
Bestuur-ouderenzorg-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Dat schrijft ActiZ in een persbericht. De zorgen van leden van de brancheorganisatie over de vragenlijst van de IGZ zijn ‘grotendeels weggenomen’, staat in het bericht te lezen. De organisatie is dinsdagavond met de IGZ en staatssecretaris Van Rijn om tafel gegaan om te proberen eruit te komen, en dat is gelukt.

Boycot inspectie
ActiZ laat weten dat de boycot van de afgelopen dagen niet betekende dat de verpleeghuizen zich wilden onttrekken aan inspectietoezicht. De leden maakten zich vooral zorgen over de vraagstelling van de IGZ, omdat die niet eenduidig zou zijn, en het ‘ontbreken van de mogelijkheid van het bieden van een passende context bij de uitvraag. Die context is volgens ActiZ nodig om de betekenis van de kwaliteitsgegevens goed te kunnen duiden.

Zorgen kwaliteitsgegevens weggenomen
De IGZ en Van Rijn hebben deze zorgen voor het grootste deel weggenomen. ‘In het overleg met de IGZ en de staatssecretaris is duidelijk geworden dat de IGZ bereid is om te kijken naar de publicatie van de uitkomsten van de IGZ-uitvraag met name op het gebied van de psychofarmaca en vrijheidsbeperkende maatregelen.’ Als voorbeeld noemt ActiZ het verschil tussen het inzetten van sensoren die bewegingen van verpleeghuisbewoners bijhouden en het inzetten van echte dwangmaatregelen. ‘Op die manier kunnen de verpleeghuizen laten zijn dat zij hard werken aan het terugdringen van dwangmiddelen in de zorg en het verminderen van psychofarmaca.’

Kwaliteitsgegevens leveren
De IGZ kijkt samen met ActiZ ook nog naar manieren om voor elk verpleeghuis een bredere toelichting te kunnen toevoegen aan de vragenlijst. Daarnaast heeft de inspectie beloofd om samen met de brancheorganisatie te kijken naar de uitkomsten, zodat ze goed geduid kunnen worden. De verpleeghuizen hebben nu nog tot 31 oktober om de kwaliteitsgegevens toe te zenden.  

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.