Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Overgangsregeling pgb loopt spaak bij gemeenten

Belangenvereniging Per Saldo ontvangt veel meldingen van budgethouders die nog geen bericht van hun gemeente hebben ontvangen over hun budget vanaf 1 januari. Ook uit een brief van staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) aan de Kamer blijkt dat niet alle gemeenten de inwoners met een pgb informeren over hun situatie komend jaar.
Overgangsregeling pgb loopt spaak bij gemeenten
Foto: iStock

‘In september zijn er afspraken gemaakt tussen onder andere Per Saldo, de VNG en VWS over de overgangsregeling’, schrijft Per Saldo. ‘Afgesproken is dat er voor 1 oktober duidelijkheid voor de budgethouder zou zijn, maar afspraken blijken nu verschillend uitgelegd te worden.’

Afspraak

De afspraak volgens Per Saldo is dat budgethouders op 1 oktober een afgeronde herbeoordeling en budgettoekenning op zak moeten hebben en zo niet,  op die datum een mededeling van hun gemeente moeten hebben gekregen waarin staat dat de huidige indicatie met het huidige budget wordt verlengd tot 1 mei 2016, waarbij de herbeoordeling na 1 oktober kan plaatsvinden. Sommige gemeenten  gaan er echter van uit dat zij ook na 1 oktober nog een herindicatie kunnen geven die op 1 januari van kracht wordt, zolang zij dat voor 1 oktober aangekondigd hebben. Deze uitleg druist volgens Per Saldo in tegen de gemaakte afspraken.

Op tijd

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) schreef gisteren aan de Kamer dat zo’n 5 procent van de budgethouders hun pgb nog steeds niet binnen de termijn gestort krijgen. Dat aantal blijft de afgelopen weken stabiel. Het aantal telefoontjes naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB), dat verantwoordelijk is voor de uitbetalingen van het pgb, is deze maand weer toegenomen. De meeste gaan over tekorten. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de deze maand verstuurde brieven aan zo’n 10.500 mensen met een pgb in de Zorgverzekeringswet waarin ze worden gewezen op het risico dat ze meer dreigen te besteden dan ze mogen volgens hun pgb.

Persoonsgebonden budget

Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb’s. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. In 2015 komen daar nog 2 pgb’s bij: het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.