Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

OZG zet in op digitalisering en patiëntregistratie

Mark van Dorresteijn
De Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) heeft een overeenkomst met Ricoh Nederland gesloten op het gebied van documentmanagement en patiëntenregistratie. Ricoh gaat de OZG ondersteunen bij de verdere digitalisering van diverse documentgerelateerde processen.
OZG zet in op digitalisering en patiëntregistratie

Op de locaties Delfzicht in Delfzijl en Lucas in Winschoten wordt al een aantal jaren met de print- en kopieerapparatuur van Ricoh gewerkt. Daarnaast wordt op de locatie in Winschoten gewerkt met een document management oplossing van Ricoh voor de digitalisering van medische dossiers. Dit systeem wordt in de hernieuwde samenwerking uitgebreid naar de locatie in Delfzijl, waarbij het gedigitaliseerde medische dossier een integraal onderdeel wordt van het primaire proces. Alle specialisten in het ziekenhuis kunnen hiermee dus rechtstreeks vanuit het Elektronische ziekenhuisinformatiesysteem de medische dossiers digitaal inzien.

Patiëntenregistratie en – aanmelding

Naast het digitaliseren en ontsluiten van de medische dossiers gaat Ricoh bij de OZG oplossingen leveren op het gebied van patiëntenregistratie en -aanmelding. Het ponsplaatje wordt vervangen door een nieuwe patiëntenpas. Patiënten kunnen zich, indien zij eerder in het ziekenhuis zijn geweest, bij een registratiezuil in de centrale hal van beide ziekenhuizen aanmelden. Na registratie met een identiteitsbewijs, die automatisch wordt gescand, wordt na een aantal automatische controles op bijvoorbeeld burger service nummer en verzekeringsgegevens, een nieuwe patiëntenpas met pasfoto en barcode van de OZG uitgegeven. Met deze patiëntenpas kunnen patiënten zich op de polikliniek via een aanmeldzuil eenvoudig aanmelden en wordt hun aanwezigheid geregistreerd. Door een koppeling met het afsprakensysteem weet de specialist dat de patiënt in de wachtkamer heeft plaatsgenomen. Dit systeem voorkomt wachtrijen, en er kan worden ingespeeld op patiënten die zonder kennisgeving niet op hun afspraak verschijnen. Als onderdeel van dit proces worden alle registratieformulieren binnen de ziekenhuisgroep digitaal gemaakt. Door deze digitalisering wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het papierarm werken en worden de processen verder geoptimaliseerd.

Verbetering veiligheid en kwaliteit

Albert Koeleman, bestuursvoorzitter OZG: “Met de verdere digitalisering van medische dossiers en de introductie van het nieuwe patiëntenregistratiesysteem maakt de OZG een flinke stap op digitaal gebied. De nieuwe pas zorgt voor een verbetering van de veiligheid van de patiëntgegevens en we maken als ziekenhuis een kwaliteitsslag in het belang van de patiënt.”

(Zorgvisie / ICTzorg – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: OZG/Ricoh )

Fotobijschrift

Contractondertekening door de heer A. Koeleman, voorzitter RvB OZG groep (L) en de heer M. Bonte, Business Manager Healthcare Ricoh Nederland (R).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.