Pak falend bestuur aan door strengere handhaving

Als een bestuurder of arts faalt, moet de Inspectie voor de Gezondheidszorg ingrijpen. ‘We verzinnen constant nieuwe regels, maar zelden of te laat krijgt iemand een draai om z’n oren’, vindt Marius Buiting van de Nederlandse Vereniging voor Toezichthouders.
Pak falend bestuur aan door strengere handhaving

De Tweede Kamer sprak deze week over falende bestuurders. De Kamerleden kwamen al snel tot de conclusie dat zorgbestuurders aan hun verantwoordelijkheid ontsnappen wanneer het misgaat, zoals bij het Ruwaard van Putten ziekenhuis. Lea Bouwmeester van de PvdA zegt dat toezichthouders, zoals de IGZ, zien dat het misgaat maar niets kunnen doen.

Extra regels zorgen voor chaos

Volgens Buiting hebben het Openbaar Ministerie (OM) en de IGZ mogelijkheden genoeg om in te grijpen op basis van het wettelijke instrumentarium. De Kwaliteitswet zorginstellingen is daar een van. En in de Wet BIG staat duidelijk dat iemand die geneeskunde uitoefent en schade

7
25

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.