Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Parlementair onderzoek naar falen EPD in 2012

Mark van Dorresteijn
De Tweede Kamer houdt volgend jaar mei een parlementair onderzoek naar mislukte ICT-projecten bij de overheid. Hieronder valt het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD), maar ook de ov-chip, c2000 en het DigiD-systeem. Het onderzoek is een initiatief van SP en CDA.
Parlementair onderzoek naar falen EPD in 2012

“Wat gaat er mis en hoe kan het beter”, omschrijft CDA-Kamerlid Ger Koopmans de belangrijkste onderzoeksvraag. Jarenlang werkte de overheid aan het opzetten van een EPD. De Eerste Kamer haalde begin dit jaar een streep door het plan, omdat de opzet niet veilig genoeg was. Overigens vindt een meerderheid van de Tweede Kamer dat minister Edith Schippers van VWS moet proberen alsnog een doorstart van het EPD mogelijk te maken. Deze middag vindt er nog een commissievergadering in de Eerste Kamer plaats over de gewijzigde motie Mulder over de doorstart van het EPD.

‘Projecten vaak te technisch’

Volgens Albert Boonstra, hoogleraar informatiemanagement aan de Rijksuniversiteit Groningen, mislukken veel projecten omdat deze te technisch gedreven zijn. “De techniek is er, maar daarna wordt er nogal simpel van uitgegaan dat de organisatie die wel opneemt. Bij het EPD waren geen grote technische belemmeringen en iedereen zag er de voordelen van. Maar er zijn specialisten, ziekenhuizen, apothekers enzovoort. Die hebben allemaal hun eigen tempo en hun eigen agenda: een recept voor problemen.” Om dat te voorkomen moet volgens Boonstra de technische kant snappen hoe het werkveld in elkaar steekt. “Vaak gaat het al mis op het moment dat zo’n project wordt bedacht. De factor tijd maakt dat zowel de omstandigheden als de techniek aan het eind van de rit totaal niet meer lijken op die bij de start van het project. Zo waren in het geval van het EPD de technische mogelijkheden na 14 jaar politiek gesteggel zo verruimd dat nu een simpele chipkaart had volstaan. De invoering van nieuwe technieken moet een organisch proces zijn, en niet van bovenaf opgelegd worden.”

Kritiek op parlementair onderzoek

Brancheorganisatie ICT-Office is kritisch over het parlementaire onderzoek. Een woordvoerder stelt dat een dergelijk onderzoek veel moeite en geld kost dat beter beter gestopt kan worden in het verbeteren van onder meer nu lopende ict-projecten. “Je kunt je afvragen of een allesomvattend onderzoek nieuwe inzichten oplevert ten opzichte van het onderzoek van de Algemene Rekenkamer uit 2007”, meent de woordvoerder. De Rekenkamer concludeerde toen dat de verwachtingen over het oplossen van problemen door ICT vaak hooggespannen en niet altijd realistisch zijn. Ook adviseerde de Rekenkamer dat projecten in fases moeten worden behandeld in de Kamer. “Dat onderzoek geeft een redelijk goed overzicht van de problemen en oplossingen”, aldus de woordvoerder. Volgens hem is een aantal aanbevelingen al uitgevoerd, maar zie je dat nog niet altijd terug.

Kosten falende ICT-projecten

ICT-deskundigen stelden in 2007 in het NRC Handelsblad dat er jaarlijks 4 à 5 miljard euro wordt verspild aan ICT-projecten. De Rekenkamer vindt dit getal niet kloppen. Volgens het CBS geeft de overheid jaarlijks 2,1 miljard uit aan ict, waarvan de rijksoverheid een half miljard euro. De kosten van de mislukte projecten moeten dus lager liggen, zo meent de Rekenkamer. (Zorgvisie / ICTzorg – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Duits ziekenhuis behaalt hoogste EPD-niveau met Soarian

Analyse: Wie redt het LSP?

Eerste Kamerleden bepleiten behoud LSP

Doorstart landelijk epd mislukt wegens geldgebrek

4 REACTIES

  1. ICT is nog steeds in een stadium van Zoeken naar de juiste / veilige / niet hackbare weg. Het gebeurt dagelijks dat hackers weer gaten in de systemen weten te vinden om in te breken. Zolang ICT deskundigen dit nog steeds niet kunnen ondervangen , is het een kwestie van TIJD en onderzoeken naar de veilige en waterdichte weg. Dit kan nog jaren duren. Politici kijken te veel naar de korte termijn .

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.