Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Pas op met concentratie verloskunde’

De overheid moet waken voor ondoordachte concentratie van de verloskundige zorg in ziekenhuizen. Anders komt de bereikbaarheid van acute bevallingszorg in gevaar. Dat stelt de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) in een ‘position paper’.
‘Pas op met concentratie verloskunde’

De KNOV vreest dat steeds meer ziekenhuizen de gynaecologie op één locatie concentreren, waardoor zwangere vrouwen bij complicaties niet tijdig het ziekenhuis kunnen bereiken. In Zeeland is een locatie gesloten en momenteel is er discussie over een ziekenhuis in Oost-Groningen. “Wij weten dat in meer ziekenhuizen wordt gesproken over concentratie”, zegt KNOV-directeur Jos Becker Hoff. Sinds ziekenhuizen per bevalling worden betaald is niet elke verloskundige locatie rendabel.

Thuisbevallingen

De KNOV vindt dat de overheid de effecten van concentratie vooraf moet bekijken. “En dat moet gebeuren in overleg met de eerste lijn, zowel verloskundigen als huisartsen.” Bij ongewenste concentratie worden thuisbevallingen onmogelijk en moeten zwangeren met verhoogde risico’s lang voor de verwachte bevalling naar het ziekenhuis.

Onafhankelijk verwijzen

De eerstelijn moet ook de functie van poortwachter voor het ziekenhuis behouden, stellen de verloskundigen. Dat moet dan wel een verloskundige zijn die niet in dienst is van het ziekenhuis, of de onafhankelijke huisarts. Becker Hoff: “Er zijn ziekenhuizen die eerstelijnsvoorzieningen exploiteren, met eerstelijnsverloskundigen in het ziekenhuis of een satelliet in de wijk. Je kunt je afvragen of zij onafhankelijk kunnen doorverwijzen naar de tweede lijn.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

‘Oost-Groningen kan één ziekenhuis missen’

‘Helft ziekenhuizen moet afdeling verloskunde sluiten’

Klink: Extra geld beschikbaar tegen babysterfte

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.