Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënt krijgt meldingen van LSP-gebruik

Mark van Dorresteijn
Patiënten hebben vanaf nu de mogelijkheid om automatisch een bericht te krijgen als hun medische gegevens beschikbaar worden gesteld of opgevraagd via het LSP.
Patiënt krijgt meldingen van LSP-gebruik
Foto: ANP - Koen Suyk

Via het VZVZ Informatiepunt Online hebben patiënten al inzage in het LSP. Zij kunnen op www.vzvz.nl/inzage inzien wie hun medische gegevens beschikbaar hebben gesteld en wie hun medische gegevens hebben geraadpleegd via het LSP. Die functie is nu uitgebreid met de notificatieservice ‘LSP-meldingen’. Patiënten die zich hierop abonneren, krijgen automatisch een melding per e-mail als er iets met hun medische gegevens gebeurt via het LSP. Daardoor hoeven zij niet telkens het patiëntenportaal te bezoeken om dit te controleren. Zij hoeven alleen nog maar in te loggen als zij een e-mail hebben ontvangen.

Voortgang

Inmiddels hebben meer dan driekwart van de Nederlandse huisartsenpraktijken en apotheken zich aangesloten op het LSP. Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders hebben hun zorgverlener(s) toestemming gegeven om hun medische gegevens beschikbaar te stellen voor inzage door andere zorgverleners via het LSP. Daarom is het belangrijk dat de patiënt steeds beter inzage krijgt in het daadwerkelijke gebruik van zijn medische gegevens in het kader van zijn behandeling.

Epd / LSP

Medische gegevens vanr patiënten worden verzameld in het elektronisch patiëntendossier/cliëntendossier. De uitwisseling daarvan vindt plaats via het Landelijk Schakelpunt (LSP). In het dossier epd/LSP verzamelt Zorgvisie best practices en artikelen over dit onderwerp.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.