Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënten overnachten op seh door griepgolf

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
De acute zorg in veel Brabantse ziekenhuizen draait inmiddels op crisisniveau als gevolg van de griepepidemie, zo blijkt uit het regionale overleg dat afgelopen donderdag onder leiding van de GHOR is gehouden.
Foto: ANP/Sem van der Wal

Alle ziekenhuizen in Brabant kampen met overdrukke spoedeisendehulp-afdelingen (seh’s) en hebben regelmatig ambulances in de wachtrij staan. Ook is er sprake van flinke piekbelasting en zijn diverse ziekenhuizen genoodzaakt om patiënten op de seh te laten overnachten.

Extra maatregelen

Dat blijkt uit crisisoverleg dat donderdagmiddag heeft plaatsgevonden op ROAZ-niveau (onder leiding van de GHOR) in de provincie Noord-Brabant. Begin van de week meldden de ziekenhuizen nog dat de griepgolf wel voor extra drukte zorgde op de seh’s, maar niet uit de hand liep.

De Brabantse ziekenhuizen nemen waar mogelijk maatregelen, zoals extra bedden, dienstopdrachten voor personeel en alternatieve inzet van personeel. De ziekenhuizen signaleren dat de doorstroom van het ziekenhuis naar de V&V-sector een probleem vormt en bij vrijwel alle ziekenhuizen voor opstopping zorgt. Ook het verzuim onder personeel neemt fors toe, waardoor de druk op het overige personeel enorm is. Veel Brabantse ziekenhuizen draaien op crisisniveau en maken zich zorgen over de aanhoudende griep.

Crisisoverleg

Ondanks deze problemen zijn alle ziekenhuizen in Brabant nog open. Tijdens het crisisoverleg hebben de ziekenhuizen maatregelen besproken en afspraken gemaakt om waar mogelijk met elkaar te blijven afstemmen. Daarnaast zullen huisartsen in de regio nogmaals worden geïnformeerd over de situatie in de ziekenhuizen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.