Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiëntengegevens lagen op straat

Stef van Delft
Door een datalek zijn de gegevens van patiënten van twee Nederlandse ziekenhuizen en een Belgisch ziekenhuis op straat komen te liggen. Daarover heeft het Belgische IT-bedrijf iGuana, verantwoordelijk voor het versturen van de databestanden, de ziekenhuizen geïnformeerd.
Medisch geheim
Foto: Fotolia

Het bedrijf benadrukt dat het niet gaat om medische dossiers en dat de informatie niet bruikbaar is voor derden.
Bij het St. Anna-ziekenhuis in Geldrop gaat het om gegevens van 4559 patiënten, opgeslagen in een digitaal databestand. Patiëntnummer, naam, geboortedatum, geslacht, het specialisme en locatie waren gedurende 33 dagen in te zien door onbevoegden.
Van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen was twee weken lang een pdf-bestand te downloaden dat screenshots bevatte met de namen en patiëntnummers van 52 patiënten.

Per brief geïnformeerd
Beide ziekenhuizen beklemtonen dat geen inhoudelijke medische gegevens van de patiënten naar buiten zijn gekomen. Alle patiënten wier gegevens in de bestanden voorkwamen, zijn inmiddels per brief door de ziekenhuizen geïnformeerd. ‘Zo’n lek van patiëntengegevens mag natuurlijk nooit voorkomen en we hebben de patiënten onze excuses daarvoor aangeboden’, zegt een woordvoerster van het CWZ.

Menselijke fout
Het programma Meldpunt van omroep MAX kwam de datalekken op het spoor. De uitzending is te zien op dinsdag 26 januari om 19.25 uur op NPO2. 
Volgens beide Nederlandse ziekenhuizen hebben alleen een journalist van het programma en een onderzoeksbureau inzicht gehad in de bestanden. Digitaliseringsbedrijf iGuana wijt de datalekken aan een menselijke fout, waarbij gebruik is gemaakt van een onbeveiligde webserver. Deze server is inmiddels offline gehaald. iGuana is een bedrijf dat onder meer software levert om papieren medische dossiers te digitaliseren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.