Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Patiëntengegevens ziekenhuizen niet goed beveiligd’

Volgens hacker Daniël Heesen zijn maar liefst 25 ziekenhuiswebsites makkelijk te misbruiken om aan persoonlijke gegevens van patiënten te komen. Een van deze 25 ziekenhuizen is het Martini Ziekenhuis. Dit ziekenhuis ontkent de beveiligingsfout op de website.
‘Patiëntengegevens ziekenhuizen niet goed beveiligd’

Heesen, een student uit Beilen luidde luidt de noodklok over de beveiliging van verscheidene ziekenhuiswebsites in het Dagblad van het Noorden. Volgens hem zijn de persoonlijke gegevens van iemand met een account op een ziekenhuiswebsite makkelijk in te zien. “Hackers kunnen eenvoudig het account overnemen en de gegevens manipuleren”, zegt Heesen. De slecht beveiligde ziekenhuizen kregen allemaal een brief met een waarschuwing van de student, maar slechts één daarvan heeft gereageerd.

Vertrouwelijkheid

Het Martini Ziekenhuis stelt in een persverklaring dat de vertrouwelijkheid van de patiëntgegevens van hun ziekenhuis niet meer in het geding is. “Hacker Daniël Heesen heeft aangetoond dat de mogelijkheid bestond om een code te plaatsen, die bezoekers van de website omleidt naar ‘foute’ sites. Volgens Heesen is dit op de site van het Martini Ziekenhuis nooit gebeurd. Het ziekenhuis heeft direct maatregelen getroffen, het ‘lek’ wordt vandaag nog gedicht. Het Martini Ziekenhuis benadrukt dat er via de website géén gegevens van patiënten kunnen worden achterhaald.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Ruim kwart ziekenhuizen heeft informatiebeveiliging niet op orde

Website biedt pro-ana aanhangers luisterend oor

Diakonessenhuis lanceert website met ziekenhuiscijfers

Radboud lanceert videowebsite voor gezondheidservaringen

2 REACTIES

  1. Dit soort berichten doen het digitale dossier geen goed. Dat komt mede door het feit dat onderzoek naar de digitale waterdichtheid niet vergeleken wordt met de waterdichtheid van papieren dossiers. Loop maar eens door een ziekenhuis en probeer her en der medische informatie te verzamelen. Zo moeilijk is dat niet. Makkelijker dan hacken, dat mij veel moeilijker lijkt.

  2. Lees alle reacties
  3. Onlangs een gesprek gehad met een ICT Deskundige en die vertelde dat alles te hacken is.Niets is veilig , kijk maar naar de Overheid die alle gegevens kan natrekken. Niets Nieuws en dat zal altijd zo blijven. Als je iets kwijt wil , ga naar een eenzame plek/in de Biesbosch , en vertel je verhaal en dat is misschien de enigste plek die ” veilig ” is ?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.