Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Peeters: ‘Netwerkvorming kankerzorg noodzakelijk’

Sarah Berends
Toenemende kwaliteitseisen zorgen ervoor dat netwerkvorming in de kankerzorg nodig is. Om optimale zorg te verlenen, is het belangrijk om in een nieuw samenwerkingsverband de patiënt te behandelen en zo kwaliteitsverschillen in behandelingen buiten spel te zetten. De Nederlandse Ziekenhuizen, huisartsen, specialisten en patiëntorganisaties nemen daarom zelf het initiatief tot netwerkvorming in de kankerzorg.
Peeters: ‘Netwerkvorming kankerzorg noodzakelijk’

‘Het doel is dat patiënten in verschillende regio’s behandelingen krijgen die dezelfde kwaliteit hebben’, zegt Guy Peeters, voorzitter van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Verder gaat het er ook om meer maatwerk te bieden. ‘Stel, wij hebben allebei kanker. Jij bent een vrouw en ik ben een man, dat is al een verschil. Maar je hebt ook verschillen in reacties op behandelingen. Als ik een behandeling onderga en de bijwerkingen kan verdragen, past de behandeling prima bij mij. Maar het kan zijn dat bij jou het tegenovergestelde het geval is, dan heb jij bij voorkeur een andere behandeling nodig. Op die manier worden behandelingen van kankerpatiënten steeds individueler toegepast’, zegt Peeters.

Doorsturen

Het is volgens Ellen van Rooij, woordvoerder van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), niet de bedoeling alle patiënten straks direct door te sturen. Partijen spreken regionaal af wie welke deel van de diagnostiek, behandeling en nazorg doet. Maar als een patiënt vermoedelijk een zeldzame vorm van kanker heeft, moet dat wel worden herkend. Daarom is samenwerking zo belangrijk. Onze bedoeling is om als neutrale partij de samenwerking en netwerkvorming te bevorderen.’

Wachtlijsten

Vorig jaar januari maakte Jos Aartsen, voorzitter van de raad van bestuur van het UMCG, zich zorgen dat het concentreren van kankerzorg uitmondt in wachtlijsten, omdat zijn UMC aan de grenzen van zijn capaciteit zit. Volgens Peeters hoeven er geen wachtlijsten te ontstaan. ‘Onze twee speerpunten zijn optimale kwaliteit en het opvangen van het volume van kankerpatiënten. Het is mogelijk om wachtlijsten tegen te gaan. De concentratie en spreiding in de kankerzorg moet wel goed georganiseerd worden. Daar zijn wij nu mee bezig, samen met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en  de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties via de Veldagenda oncologische zorg.’

Governance structuur

Aan de hand van een governance structuur wordt de samenwerking tussen ketenpartners en medische specialisten vormgegeven. ‘De samenwerking heeft geen vaste vorm. Die verschilt per regio en per tumorsoort. Het belangrijkste is dat we via de netwerken afspraken kunnen maken over waar patiënten hun behandeling krijgen’, zegt Van Rooij van IKNL. Met behulp van de nieuwe structuur worden er twee niveaus van samenwerking gefaciliteerd. Het eerste niveau betreft de raden van bestuur van de ziekenhuizen. Het tweede niveau betreft de multidisciplinaire teams. ‘In deze teams zit niet alleen de chirurg van de patiënt, maar iedereen die ook maar iets met de patiënt en zijn behandeling te maken heeft’, aldus Peeters.

Specialistische netwerken

Peeters wil gebruikmaken van de bestaande regionale samenwerkingsverbanden van medische specialisten: ‘De netwerken gaan vaak over provinciale grenzen heen. Iets wat al is opgebouwd willen wij niet in de weg staan, maar juist toejuichen. Wij kijken naar de netwerken die er al zijn en welke nog niet. De netwerken die er al zijn kunnen we op die manier nog verder uitbouwen.’

Ontbrekende handtekening

Achter het initiatief staan naast het NFU nog acht instanties. Toch wil Peeters de handtekening van minister Schippers van VWS onder het initiatief. ‘Wat ik van minister Schippers van VWS wil is dat zij erkent dat een hele sector zich verenigd heeft in het belang van de patiënt. De handtekening van Schippers zou voor ons symbolisch betekenen dat de netwerkvorming in de kankerzorg door de sector in zijn geheel een geslaagd initiatief is’, aldus Peeters.

IKNL

De afgelopen jaren hebben de betrokken partijen verschillen in inzicht gehad. ‘We vinden het belangrijk dat alle partijen een rol vervullen in het initiatief. Nu zijn we zo ver dat we met alle betrokkenen een gezamenlijke visie hebben gecreëerd,’ zegt Van Rooij.

Betrokkenen

De betrokken organisaties zijn de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) en de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ), de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG), het Antoni van Leeuwenhoek (AVL), de Cliëntenraad Academische Ziekenhuizen (CRAZ) en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.