Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Per Saldo overwoog zich terug te trekken uit MijnPGB

Er is heel veel misgegaan bij de invoering van het trekkingsrecht voor het persoonsgebonden budget (pgb). Zoveel dat Per Saldo, de belangenbehartiger voor mensen met een pgb, overwoog zich terug te trekken uit de overleggen over het nieuwe systeem MijnPGB. Dat schrijft Per Saldo op haar site.
saers400.jpeg
Foto: Aline Molenaar

Directeur Aline Molenaar reageert op eigen site op een kritisch stuk in NRC over de fouten rondom de invoering van het trekkingsrecht en het bijbehorende systeem MijnPGB. Per Saldo liep zich volgens Molenaar de benen uit het lijf, stelde deadlines waarop het systeem aan minimale eisen zou moeten voldoen, maar het mocht niet baten. Halverwege 2016 werd het vertrouwen op verbetering van MijnPgb van de SVB opgezegd door de Tweede Kamer.

Ander systeem
Molenaar schrijft: ‘Er ging te lang te veel mis en verbeteringen waren pas op veel te lange termijn te verwachten. Omdat in het reguliere contact dat Per Saldo onderhoudt met politieke partijen, met D66 een gezamenlijk plan ontstond, ging Per Saldo samen met deze partij een voorstel ontwikkelen voor een ander systeem. Dat is een grote stap, die niet van de ene op de andere dag wordt gezet. We zijn gebleven om onszelf niet buiten spel te zetten. Daar had niet iedereen begrip voor. Sommigen vonden dat we medeplichtig waren aan de desastreuze ontwikkelingen. Dat blijf ik tot op de dag van vandaag vurig tegenspreken. Per Saldo was en is de luis in de pels. Zonder onze bemoeienis waren de gevolgen vele malen erger geweest, daar ben ik van overtuigd. Het belang van de budgethouder was verder op de achtergrond geraakt en bovendien was er dan geen zicht geweest op een budgethouder-vriendelijk-systeem op de redelijk korte termijn.’

Testen
Volgens Molenaar heeft Per Saldo van meet af aan gezegd dat het systeem veel beter getest had moeten worden voor de lancering. ‘Wij zagen het aankomen. Tot vervelends toe bleven we herhalen dat het op deze manier niet goed zou komen. Helaas toonden de andere partijen aan de uitgebreide vergadertafel pas interesse in onze visie toen het mis ging.’

Nieuw systeem
De bouw van een nieuw systeem gaat binnenkort van start door een nog te selecteren partij.

Dossier Persoonsgebonden budget
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb’s. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. In 2015 komen daar nog 2 pgb’s bij: het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.