Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Per Saldo: ‘Verzekeraar moet samen met cliënt zorg invullen’

Redacteur Zorg+Welzijn
De uitvoering van de uitzonderingsregeling voor mensen die het persoongebonden budget dreigen te verliezen, hoort thuis bij de verzekeraars. Dat stelt Aline Saers, directeur van Per Saldo. “Wij vinden het belangrijk dat de individuele relatie tussen verzekeraar en cliënt over de inhoud van de zorg tot stand komt.”
Per Saldo: ‘Verzekeraar moet samen met cliënt zorg invullen’

Per Saldo, belangenvereniging voor mensen met een persoonsgebonden budget, vindt dat zorgverzekeraars samen met pgb’ers moeten kijken naar de invulling van de zorgindicatie. Daarmee sluit Per Saldo aan bij de inzet van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten om de verzekeraars te belasten met uitvoering van de uitzonderingsregeling voor (ex-)pgb’ers. Directeur Aline Saers: “Wij vinden het belangrijk dat verzekeraars ook naar de inhoud van de zorg kijken. Maar ik snap dat verzekeraars zeggen: ‘De criteria zijn te vaag, daar willen we onze vingers niet aan branden’.”

Uitzonderingsregel

Het aantal mensen met een persoongebonden budget (pgb) moet met een derde terug worden gebracht van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten. De betereffende cliënt kan zorg in natura aanvragen. Komt die in de knel, dan is er een uitzonderingsregel. De staatssecretaris wil dat de zorgverzekeraars de uitzonderingen voor een pgb toekennen. Zorgverzekeraars Nederland heeft duidelijk gemaakt dat niet te willen: dat is een taak van de overheid en de normen voor toekenning zijn te vaag. De Tweede Kamer vond dat vorige week ook. De staatssecretaris gaat nu met de zorgverzekeraars praten over hoe de uitzonderingsregeling uit te voeren.

Slagboom

Volgens Aline Saers is het belangrijk dat de overheid duidelijke normen opstelt voor mensen die in aanmerking willen komen voor de uitzonderingsregel voor het pgb. “Als de zorgverzekeraar dan concludeert dat zorg in natura moeilijk wordt, laat dan de slagboom voor een pgb omhoog gaan.” Maar de staatssecretaris redeneert niet op deze manier. Ze gaat ervan uit dat een derde van de huidige pgb-cliënten geen zorg in natura zal vragen. Die groep is veel kleiner, is de overtuiging van Saers. “In de berekening van VWS zijn ook mensen meegenomen die huishoudelijke zorg in hun pgb hebben. Daar kun je gemakkelijker van afzien. De meeste mensen met een pgb kunnen de zorg die ze nodig hebben niet in natura krijgen.”

Indicatie

Wanneer de staatssecretaris de instroom in het pgb wil beperken, dan moet ze dat doen via de indicatiestelling, vindt Aline Saers van Per Saldo. “Kijk bij die indicatiestelling aan de keukentafel naar de situatie van de cliënt om te bepalen of iemand aanvullende hulp uit het pgb nodig heeft. Dan heb je de mensen die geen pgb nodig hebben direct in beeld.”

Geen wachtlijst

De uitzonderingsregeling, die de staatssecretaris in het leven roept voor ex-pgb-cliënten, zal de nu beschikbare 50 miljoen euro overstijgen, verwacht Saers: “Als je ervan uitgaat dat er geen wachtlijst mag ontstaan, komt het geld eerst uit die 50 miljoen en daarna uit het AWBZ-budget. Het zijn communicerende vaten, dat heeft de staatssecretaris zelf toegegeven.” (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees meer:

Zorgverzekeraars willen niet verantwoordelijk zijn voor pgb

Kleine zorgaanbieders buitenspel door maatregel pgb

‘Staatssecretaris schuift pgb-zorg af naar verzekeraars’

‘Zorgdirectrice dikte pgb-aanvragen aan’

1 REACTIE

  1. Vaag betekent ook een kans om goed tevdoen, zelf nadenken en zelf ontwikkelen. Het vingersbrandencultuurtje is net zo verwerpelijk als de zesjescultuur. Het zou fijn zijn als goedbetaald Nederland dat zou inzien. Vooruitgang is ook leveren; in dit geval zorg, beleid en innovatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.