Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Philadelphia start robotplatform

Redacteur Zorgvisie
Gehandicaptenzorgorganisatie Philadelphia start een robotplatform. Daarop moeten data van sociale robots worden verzameld zodat de robots zelflerend kunnen werken. Ook moeten begeleiders in de gehandicaptenzorg via het platform leren om zelf een robot te programmeren.
medische technologie
Foto: iStock

Dat heeft Philadelphia bekendgemaakt. De gehandicaptenzorgorganisatie heeft de afgelopen tijd een test uitgevoerd met Phi, een sociale robot die bij een cliënt thuis in ingezet. De robot herinnert cliënten in de gehandicaptenzorg aan praktische zaken, zoals het nemen van hun medicijnen, maar maakt ook een praatje met ze. Daardoor voelt Phi volgens de organisatie als een maatje voor de cliënten. Bovendien zou de robot cliënten meer eigen regie geven.

Robots in gehandicaptenzorg

Op termijn wil Philadelphia meer sociale robots inzetten voor de ondersteuning van cliënten en hun data verzamelen op een speciaal platform. Door die data te verzamelen moet het zelflerende vermogen van de robots worden benut, zodat ze bijvoorbeeld leren om terug te komen op eerder besproken onderwerpen. Ook wil Philadelphia dat medewerkers via het platform zelf een sociale robot kunnen programmeren, zodat ze daarvoor geen technische experts meer moeten inschakelen en maatwerk kunnen leveren aan de cliënten.

Data gehandicaptenzorg

Het platform is nog in ontwikkeling. Philadelphia wil eerst zeker weten hoe er met de gegevens van cliënten wordt omgegaan als de data van de robots worden verzameld.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.