Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pilot anderhalvelijnszorg werpt vruchten af in Zuid-Limburg

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
De pilot anderhalvelijnszorg in de Zuid-Limburgse proeftuinen werpt zijn vruchten af. Patiënten zijn tevreden en het aantal doorverwijzingen naar het ziekenhuis lager.
huisartsen integraal zorg akkoord
Foto: AdobeStock

Zuid-Limburg wil zich profileren als innovatieregio voor nieuwe en duurzame zorgvormen. Daarom is er de afgelopen jaren ervaring opgedaan met anderhalvelijnszorg in drie proeftuinen. Zo’n twintigduizend patiënten hebben deelgenomen aan de pilot, die het aantal tweedelijns doorverwijzingen vanuit de huisartsenzorg moet beperken. Woensdag 28 maart zijn de resultaten van het onderzoek gepresenteerd.

Anderhalvelijnszorg

In de pilot ziet de specialist uit het ziekenhuis zijn patiënten in eerstelijnssetting. Daarbij wordt er geen beroep gedaan op het eigen risico van de patiënt. ‘Streven is dat de zorg laagdrempelig is, maar ook dat er gepaste zorg wordt geboden: op de juiste plaats, voor en door de juiste persoon en voor de juiste prijs’, aldus Maastricht UMC+, medesubsidieverstrekker van de pilot.

Bovendien zijn de wachttijden voor de patiënt kort. De deelnemers konden binnen drie tot vijf dagen bij de specialist terecht.

Patiënttevredenheid

De universiteit Maastricht heeft met subsidie van de verzekeraars VGZ en CZ, en Maastricht UMC+/Maastricht University onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de proeftuinen. ‘We zien dat patiënten tevredener zijn over de kwaliteit van zorg’, vertelt Dirk Ruwaard, hoogleraar Public Health and Health Care Innovation aan de universiteit van Maastricht. Volgens de hoogleraar ervaren patiënten meer persoonlijke aandacht, tijd en uitleg dan bij tweedelijnszorg in het ziekenhuis.

Kostenbesparing tweedelijnszorg

Bovendien constateert Ruwaard dat anderhalvelijnszorg de potentie heeft om zorgkosten te besparen. Ongeveer driekwart van de patiënten wordt na een consult bij de specialist in de anderhalvelijnszorg terugverwezen naar de huisarts. Daarnaast is de besparing mogelijk door de voorkoming van doorverwijzing naar het ziekenhuis.

Tarief lager

Uit de pilot blijkt echter wel dat het tarief van anderhalvelijnszorg omlaag moet. ‘Dat is bij aanvang te hoog ingeschat en te weinig kostenbesparend’, vertelt Ruwaard aan de Limburger. CZ en VGZ gaan over de tarieven in gesprek met de zorgbestuurders. Het Zuyderland Medisch Centrum en het Maastricht UMC+ geven te kennen achter de anderhalvelijnszorg te staan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.