Pilot wijkverpleging nu al verlieslatend

De driejarige pilot wijkverpleging leidt in Utrecht na een jaar al tot verlies bij de vier voorkeursaanbieders. Ruim vijftig niet-gecontracteerde aanbieders declareren tegen de klippen op en slaan zo gaten in het budget van de gecontracteerde partijen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
utrecht.dom.gif

Dat blijkt uit interviews met betrokken aanbieders van wijkverpleging.

Aanbesteding
Via een aanbestedingstraject is de wijkverpleging in Utrecht verdeeld onder vier voorkeursaanbieders. Careyn, Buurtzorg, AxionContinu en Leven&Zorg hebben elk een aantal kavels/wijken gekregen met bijbehorend budget. Deze budgetten hebben zij zelf bepaald. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis wilde met deze populatiebekostiging het oorspronkelijke aantal van ruim vijftig aanbieders van wijkverpleging terugbrengen tot vier. Alleen deze voorkeursaanbieders hebben een contract gekregen en zij mogen de wijkverpleging in hun eigen kavels organiseren. Wat er overblijft van het budget mogen ze, binnen bepaalde grenzen, houden.

Overdeclaratie
Waar het misgaat, is dat ook wijkzorgaanbieders zonder contract

1
356

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Alle problemen van populatiebekostiging lijken hier samen te komen: wie hoofdverantwoordelijk? wat is de populatie, niet samenvallend met de huisartspopulatie? drie aanbieders: hoofdcontractant, hoofdcontractant buiten de wijk, niet gecontracteerde aanbieder, met ongelijke voorwaarden, budget problemen nu al, savings (zijn er niet, en m.i. ook niet aan beginnen), verschuiven van risico's van verzekeraar naar aanbieder, afspraken ZK- aanbieders, maar geen rekening gehouden met wensen burgers. Want burger zal eigen plan willen trekken. En al die tijdsbesteding om te contracteren inclusief rechtszaken…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.