Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Prijs voor computer die ziekte voorspelt

Mark van Dorresteijn
Hoogleraar Wiro Niessen heeft een half miljoen gewonnen voor de ontwikkeling van een computer die voorspelt wat voor ziekte iemand in de toekomst krijgt.
Prijs voor computer die ziekte voorspelt

Niessen is hoogleraar Medische Beeldverwerking aan het Erasmus MC en de TU Delft en won de Simon Stevin Meester-prijs. De Simon Stevin Meester-prijs is de grootste prijs voor technisch-wetenschappelijk onderzoek in Nederland, waaraan een bedrag van 500.000 euro is verbonden.

Ziektevoorspellend computersysteem

Niessen richt zich met dat bedrag op de verdere ontwikkeling van ziektevoorspellende computersystemen. Zijn systeem leert voorspellingen te doen op basis van tienduizenden mri-scans en ct-scans. De scans zijn gemaakt van zowel gezonde als zieke mensen. Daaruit pikt het systeem ziektepatronen op die voor het menselijk oog niet waarneembaar zijn, en dus normaal gesproken ook buiten het zicht van artsen blijven. Het grote voordeel van deze vroegtijdige diagnostiek is dat artsen preventieve maatregelen kunnen nemen en veel gerichter kunnen behandelen.

Hart- en vaatziekten en neurologische aandoeningen

Niessen richt zich in eerste instantie vooral op het voorspellen van hart- en vaatziekten en neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer. Het moet volgens hem ook mogelijk zijn om andere aandoeningen te laten voorspellen. ‘We zijn op weg naar een nieuwe diagnostiek die de arts als individu naar de kroon kan steken’, stelt de hoogleraar. Volgens Niessen zijn er aanwijzingen dat bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer al tien tot vijftien jaar eerder op te merken moet zijn voordat de ziekte daadwerkelijk optreedt. ‘Maar al zou je een nauwkeurige diagnose slechts één jaar eerder kunnen stellen dan wat nu mogelijk is, dan nog biedt dat enorme voordelen.’

Computerdiagnose

Op basis van de computerdiagnoses is ook beter te voorspellen wie gezond blijft. ‘Ons onderzoek leidt niet alleen tot betere diagnostiek, maar ook tot betere prognostiek. Daardoor kunnen we uiteindelijk betere behandelkeuzen maken. Dat betekent niet per definitie meer of vroegere behandelingen, maar juist ook minder behandelingen die achteraf gezien niet nodig waren’, zegt Niessen.

Medical Delta

Wiro Niessen werd halverwege 2014 benoemd tot hoogleraar in Delft (Imaging Science & Technology) tijdens een marathon-oratie. In het augustus-nummer van Zorgvisie magazine in 2014 staat een uitgebreid artikel over de oratie, de medical delta en de ambities van elf hoogleraren waaronder Niessen. Het magazine is ook digitaal te bekijken door abonnees.

Bekijk zijn oratie in onderstaand YouTube-video. Niessen legt daarin onder andere uit wat het belang is van preventief ingrijpen.




3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het is natuurlijk prachtig dat we (door wetenschap over ziekteontwikkeling) kunnen voorspellen of iemand ziek wordt en welke ziekte(n) zich uiteindelijk allemaal gaan ‘openbaren’. Het oude gezegde: ‘van het concert des levens krijgt niemand een program’, kan dan de prullenmand in?
    Volgens mij zijn er veel eenvoudiger toetsmogelijkheden om ziekten (eerder) te onderkennen door preventie en het aanleren van een gezond levenspatroon. Gezond voedsel kan in overvloed geproduceerd worden. Een mens voelt zich eerder voldaan en eet niet door omdat het zo lekker is. Dieren, die in de natuur leven, zijn nooit te zwaar of te dik. Door de toevoegingen op hetgebied van smaakversterkers, zouten en zoetigheden, eten mensen meer. Gevolg: minder behoefte aan bewegen, etc. Door een ongezonde leef- en eetwijze onstaan vaak lichamelijke- en daardoor soms ook mentale kwalen. Er ontstaat een vicieuze cirkel, waar mensen niet gemakkelijk uitkomen. Niet eerder dan de dokter het zegt.  De jacht naar steeds maar meer winst is n.m.m. de hoofdoorzaak dat er ongezond voedsel geproduceerd wordt.

  3. Een paar kanttekeningen:
    Wie, voor wat onderzoeken?
    Als het systeem kan voorspellen, zonder dat de ziekte zich al manifesteert, moeten we dan allemaal voor alles ‘onder de loep’. Dat gaat een hoop werk opleveren.
    Willen we dit wel?
    Ik weet zo net niet of ik echt al wil weten welke aandoeningen ik ga krijgen, zeker niet als ze nog niet/slecht behandelbaar zijn.
    Overigens staat in het artikel ‘computer’; volgens mij is ‘software’ een betere term.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.