Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PrivaZorg dwingt VWS tot rectificatie over zzp’ers

Het Ministerie van VWS heeft ten onrechte gemeld dat er vanaf 1 januari 2010 geen zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) meer mogen worden ingezet voor zorg in natura in de Wmo. Dat heeft de rechtbank Den Haag vandaag in kort geding bepaald.
PrivaZorg dwingt VWS tot rectificatie over zzp’ers

Het ministerie moet van de rechter een rectificatie aan gemeenten sturen en een brochure op haar website corrigeren. De rechter stelt vast dat zzp’ers ook vanaf dit jaar nog steeds voor Wmo-thuiszorg in natura mogen worden ingezet. Het kort geding was aanhangig gemaakt door thuiszorgorganisatie PrivaZorg.

Wmo-helpdesk

Algemeen directeur Bertien Vries van PrivaZorg ligt toe: “Ter verduidelijking van de wijziging van de Wmo die dit jaar van kracht is, heeft VWS een Wmo-helpdesk en een brochure online staan. Hier staat uitleg in voor gemeenten over de status van alfahulpen. Na de wetswijziging moeten alfahulpen in principe weer in loondienst. Thuiszorgcliënten mogen niet meer met de werkgeversrol opgezadeld worden. De gemeenten kregen via deze helpdesk de indruk dat dit ook voor de zzp’ers zou gelden. Wij kregen dus vragen van gemeenten die zorg bij ons inkopen of het geoorloofd is dat wij zelfstandige thuiszorgers inzetten.”

ZZP’ers in de AWBZ

Over zzp’ers in de zorg is wel meer te doen. Onlangs sprak de rechter in Den Bosch nog uit dat zzp’ers in de AWBZ zorg mogen verlenen mits zij via erkende AWBZ-instellingen worden ingezet. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

ActiZ wint tweede zaak tegen bemiddeling zzp’ers

ActiZ wint kort geding over zzp’ers

Verpleegkundigen willen niet als zzp’er werken

Fiscus geeft zzp’ers thuiszorg helderheid

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.