Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Problemen VUmc laaien opnieuw op

Mark van Dorresteijn
Nog geen drie maanden nadat de inspectie het verscherpt toezicht op het ziekenhuis heeft opgeheven, zijn de problemen in volle hevigheid terug: voor longoperaties worden patiënten naar andere ziekenhuizen gestuurd. Dat meldt de Volkskrant op basis van meerdere interne bronnen in het ziekenhuis.
Problemen VUmc laaien opnieuw op

Het nieuwe bestuur onder leiding van Fred Plukker, heeft niet kunnen voorkomen dat de problemen zijn blijven voortwoekeren. Zo zou er in het ziekenhuis nog altijd sprake zijn van een angstcultuur. Ook laaien de conflicten tussen medisch specialisten telkens opnieuw op.

Longafdeling

De longartsen van het VUmc hebben volgens het dagblad nu unaniem besloten hun longpatiënten niet meer door te sturen naar de eigen chirurgieafdeling. De artsen van het academisch ziekenhuis vinden dat de veiligheid van hun patiënten in gevaar is, omdat er onvoldoende opererende longchirurgen zijn.

Niets bekend

Een woordvoerder van het ziekenhuis erkent de capaciteitsproblemen en dat er meer dan gemiddeld patiënten voor operaties worden doorgestuurd naar het AMC en het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. ‘Maar er is geen sprake van dat de hele afdeling stil ligt.’ Van een collectieve afspraak van de longartsen om niet meer door te verwijzen naar de chirurgieafdeling van hun eigen ziekenhuis is de woordvoerder ‘niets bekend’.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Zoals vaker met nieuws is de wijze waarop het naar buiten komt belangrijker dan het nieuws. Het is goed dat de longartsen de vrijheid hebben om bij twijfel naar een ander ziekenhuis te verwijzen. Ook is het goed dat er wordt samengewerkt met het AMC waarmee later wordt gefuseerd. Dat de afdeling longchirurgie de kans krijgt om op krachten te komen en niet direct wordt overspoeld met patienten is ook goed. Het enige dat hier ontbreekt is het beeld dat dit proces door het bestuur wordt begeleid en gecontroleerd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.