Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Proeftuin Dementie wordt mogelijk vervolgd

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Na een succesvol verloop dreigt er een einde te komen aan de pilot Proeftuin Dementie. Verankering van de proef is niet mogelijk, aldus Anne-Mei The, hoogleraar langdurige zorg en dementie. Voor een doorstart gaan de Friesland Zorgverzekeraar en de KwadrantGroep de komende maanden op zoek naar kapitaal.
dementie
Foto: AdobeStock

Binnenkort stopt de drie jaar lopende proef. Omdat reguliere bekostiging niet mogelijk is, dreigt de Proeftuin Sociale Benadering Dementie geen vervolg te krijgen. Maar volgens de Leeuwarder Courant is een doorstart nu wellicht toch mogelijk.

Succesvolle pilot dementie

De Friesland Zorgverzekeraar heeft woensdagmiddag gemeld dat de pilot succesvol is verlopen. Samen met de KwadrantGroep wil de verzekeraar daarom op zoek gaan naar financieringsmogelijkheden. In de pilot staat de sociale benadering van dementie centraal, waarbij de praktijkervaring van zorgaanbieders gekoppeld wordt aan wetenschappelijk onderzoek van hoogleraar The.

Schottenproblematiek

Het huidige obstakel is echter de schottenproblematiek. ‘Het kan niet verankerd worden’, vertelt The aan de Leeuwarder Courant. De zorgverzekeraar en KwadrantGroep hebben honderdduizenden euro’s in de studie gestoken.

The ziet graag een vervolg, maar de twee financieringsstromen in het sociaal domein bemoeilijken reguliere bekostiging. ‘Daarom moet er om- en ontschot worden, waarbij er constructies tussen schotten bedacht worden’, vertelde D66-Kamerlid Vera Bergkamp in december aan Zorgvisie. Geïnspireerd door hoogleraar The diende Bergkamp in december 2017 een motie in om te experimenteren met social trials. De Kamer nam de motie met overgrote meerderheid aan. ‘Inhoudelijk werkt de sociale aanpak, maar nu is het tijd om de schottenconstructie aan te pakken’, verklaart The. Om de sociale benadering structureel door te voeren, is er samenwerking nodig tussen gemeenten en zorgkantoren.

Winst dementiezorg

Zowel Bergkamp als The zien de meerwaarde van het benadrukken van de sociale benadering in plaats van de medicinale benadering van dementie. ‘We moeten meer oog hebben voor de psychosociale benadering, waarbij maatwerk centraal staat’, aldus Bergkamp. Voorbeelden van de sociale benadering zijn Odensehuizen, een ontmoetingsplek voor naasten en mantelzorgers, de Kammeraat, een maatjesproject met thuiswonende mensen met dementie, en het VerpleegThuis, waardoor ouderen in Leeuwarden langer thuis kunnen wonen.

Volgens hoogleraar The vereist de sociale benadering echter wel een investering van gemeenten en zorgkantoren. Maar dat is volgens haar snel terugverdiend. Onder meer doordat mensen met dementie langer thuis kunnen wonen en overbelasting en ziekte bij mantelzorgers voorkomen wordt. ‘Je bespaart enkele honderden miljoenen euro’s als mensen met dementie twee tot drie maanden later naar een verpleeghuis kunnen’, aldus The. Bergkamp deelt die visie: ‘Het is een win-winsituatie.’

Social trials uitrollen

De hoogleraar probeert via de Haagse politiek haar experimenten landelijk uit te rollen en geld te verwerven voor mantelzorgers. De in december aangenomen motie helpt daarbij. ‘Met de motie in de hand kunnen we op diverse plekken in Nederland experimenteren, zodat we hard kunnen maken dat je met de psychosociale benadering de kwaliteit van leven verbetert en kosten bespaart.’ Maar het blijft wel een proces van een lange adem.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.