Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Programma tegen voedselverspilling in de zorg

Milieudienst Rijnmond en de stichting voor divers en gezond eten in de zorg, Diverzio, werken samen om zorginstellingen in het Rijnmondgebied te helpen voedselverspilling terug te dringen.
Programma tegen voedselverspilling in de zorg

DCMR Milieudienst Rijnmond en Diverzio hebben samen een aanpak ontwikkeld om door kennisverspreiding en kennisuitwisseling de zorginstellingen in het Rijnmondgebied stappen te laten zetten om hun verspilling terug te dringen. 15 zorglocaties (cure en care) in het Rijnmondgebied worden uitgenodigd voor een gezamenlijk ontwikkeltraject, genaamd ´Zorg met smaak’. Het doel is om de voedselverspilling met minimaal 10 procent te verminderen.

Masterclass

In de Masterclass, bestaande uit drie intensieve bijeenkomsten, delen de deelnemers in opgebouwde kennis over verspilling en brengen ze hun praktijk van alledag in. Welke maatregelen hebben ze zelf al genomen, wat heeft het opgeleverd, welke knelpunten zijn naar boven gekomen? Het resultaat is dat de deelnemende instelling de basis heeft gelegd voor een op maat gemaakt verbeterplan voor reductie van voedselverspilling, waar de instelling concreet mee aan de slag kan.

Verspilling

De masterclass is bedoeld voor managers facilitair, managers voeding en managers keuken. De eerste bijeenkomst zal in juni georganiseerd worden. In verband met het beperkt aantal deelnemersplaatsen is vooraf aanmelden verplicht. Patiënten, personeel en bezoekers in de Nederlandse zorg gebruiken meer dan een miljoen consumpties per dag. Onderzoek toont dat alleen al van de warme maaltijden in de Nederlandse ziekenhuizen tussen de 40 en 60 procent in de kliko gaat. Bij ouderenzorginstellingen ligt dit gemiddeld boven de 30 procent. Een voorzichtige inschatting: terugdringen hiervan kan alleen al voor de algemene ziekenhuizen jaarlijks ongeveer 17 miljoen euro opleveren. Bij instellingen voor ouderenzorg en welzijn nog eens zo’n 200 miljoen euro.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.