Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

PVV wil zwarte lijst voor zorgbestuurders

Mark van Dorresteijn
Reinette Klever van de PVV pleit voor een zwarte lijst waarop disfunctionerende bestuurders vermeld worden. Schippers ziet niets in deze plannen.
PVV wil zwarte lijst voor zorgbestuurders
Foto: ANP - Robert Vos

Klever vraagt Schippers om een zwarte lijst in Kamervragen over Wouter van Ewijk van het VUmc die bij zijn vertrek in juni 2013 bijna een half miljoen euro kreeg.

Toezicht op bestuurders

Raden van toezicht zijn volgens Schippers de aangewezen kandidaat om zorgvuldig te kijken naar het verleden van een nieuwe bestuurder. ‘Zij moeten de eerdere loopbaan van kandidaten nalopen op mogelijke factoren die zouden kunnen leiden tot de conclusie dat de betrokkene niet de geschikte persoon is voor de vacature. In het organiseren van een zwarte lijst en het organiseren van een organisatie om die lijst op te stellen, te actualiseren en te beheren, zie ik niets.’

Wet normering topinkomens

Wat betreft de riante vertrekpremie van Van Ewijk verwijst Schippers naar de Wet normering topinkomens (WNT). ‘Mijn reactie is dat het goed is dat het kabinet ervoor heeft gezorgd dat zulke berichten op korte termijn niet meer kunnen verschijnen omdat de Wnt een einde maakt aan bovenmatige inkomens en dito ontslagvergoedingen in de publieke en semipublieke sectoren.’

Topinkomens

Verdienen zorgbestuurders te veel of juist te weinig? Over die vraag lopen de meningen uiteen. Zorgvisie volgt de discussie op de voet en verzamelt de artikelen in dit dossier.
Bekijk het dossier

 

 

 

 

1 REACTIE

  1. Belangenorganisaties kunnen een zwarte lijst maken volgens hun eigen criteria. Zouden dat ook moeten doen. Zitten wel wat juridische haken en ogen aan, zeker als het gaat om aansprakelijkheid voor schade als gevolg van plaatsen op een zwarte lijst.