Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ranglijst gehandicaptenzorg is openbaar

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft op 21 december het overzicht op haar website geplaatst met de prestaties van gehandicaptenzorgaanbieders. Van de 96 bezochte locaties vallen er 8 in de categorie hoog tot zeer hoog risico. De beste organisatie is Vanboeijen in Meppel.
Ranglijst gehandicaptenzorg is openbaar

De IGZ publiceerde op 28 november 2007 het rapport Verantwoorde zorg voor gehandicapten onder druk. Ook de individuele rapporten van instellingen waren toen op de website te vinden. Maar wie wilde weten welke instellingen beter of slechter scoorden, moest alle 96 rapporten doornemen. Met dit overzicht is dat niet meer nodig.

Continuïteit zorg in gevaar

De inspectie onderzocht acht risicoaspecten. De belangrijkste conclusie is dat de kwaliteit van zorg bij een kwart van de organisaties onder druk staat door personele tekorten, zowel kwalitatief als kwantitatief. Hierdoor loopt de continuïteit van zorg gevaar.

Daarnaast hebben instellingen de wensen van hun cliënten onvoldoende in beeld. Ook de kwaliteit van ondersteuningsplannen laat te wensen over. De inzet van gedragsdeskundigen is niet overal goed geregeld. Verder worden incidenten en vrijheidsbeperkende maatregelen onvoldoende gemeld.

Slechtste instellingen

Acht instellingen scoren op alle acht risicofactoren een score 3 (matig tot hoog risico) of 4 (hoog tot zeer hoog risico). Dat zijn:

1. De La Salle (Koraalgroep) in Boxtel;

2. Elivagar in Roggel;

3. Frion, regio buitenlocaties in Zwolle;

4. Frion, regio IJsselbolder in Zwolle;

5. Michaelshoeve Overkempe in Olst;

6. De Bruggen (woningen 2 en 4) in Zwammerdam;

7. De Bruggen (woningen 9 en 11) in Zwammerdam;

8. Philadelphia Zorg, Oost-Gelderland, eenheid 1 in Brummen.

Deze organisaties moeten allemaal een plan van aanpak maken. De inspectie beoordeelt dat, waarna een vervolgonderzoek komt.

Siza Dorpgroep

De Siza Dorpgroep viel na het eerste bezoek ook in deze categorie, maar na het vervolgonderzoek van de inspectie scoort de organisatie op de meeste onderdelen een risico van gering tot matig.

Beste instelling

De best scorende organisatie is Het Erf (eenheid 5) van Vanboeijen in Meppel. Deze locatie behaalde op alle risicoaspecten een maximale score. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Reacties op IGZ-rapport gehandicaptenzorg

Carantegroep spreekt conclusies IGZ-rapport tegen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.