Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Rechter: VWS mag thuiszorg niet extra korten in 2011

Mark van Dorresteijn
Het ministerie van VWS mag de thuiszorg volgend jaar niet extra korten met 1,7 procent, circa 58 miljoen euro. Dat heeft de rechtbank van Den Haag vandaag bepaald in een kort geding dat ActiZ had aangespannen tegen de korting op de extramurale AWBZ-tarieven voor 2011.
Rechtbank
In 2016 gingen bijna 200 zorgaanbieders failliet.

ActiZ maakte bezwaar tegen een nieuwe bezuinigingsmaatregel van 115 miljoen euro die VWS in 2011 wil invoeren. De nieuwe maatregel vervangt volgens VWS een eerdere bezuiniging van gelijke omvang uit 2008. ActiZ stelt echter dat de nieuwe korting juist zorgt voor een hogere korting.

Extra korting

“VWS gaat ervan uit dat de helft van de instellingen de gestelde prestatienormen uit 2008 niet haalt”, verklaart Pauline Fuhri, woordvoerder ActiZ. “Maar nagenoeg alle instellingen voldoen aan de maatregel uit 2008. De werkwijze is zo ingeslepen dat zij jaarlijks structureel 115 miljoen besparen en dat zal niet zomaar verdwijnen. Wanneer de oude regeling in 2011 vervangen wordt door een korting van 1,7 procent, legt VWS dus eigenlijk een extra korting op. De totale korting komt daarmee op 173 miljoen en dat kan niet de bedoeling zijn.”

Onrechtmatig

De rechter deelt de bezwaren van ActiZ en concludeert dat “de Staat onmiskenbaar onrechtmatig handelt jegens ActiZ door voor wat betreft de functies persoonlijke verzorging en begeleiding een tariefkorting van 1,7 procent toe te passen”.

Uitspraak in overweging

Het Ministerie van VWS laat weten dat zij momenteel nog de uitspraak bestuderen. “De rechter heeft een aantal alternatieven aangedragen tijdens de rechtszitting, die nemen we in overweging”, legt een woordvoerder van VWS uit. “Volgende week besluiten we wat we precies gaan doen.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Het rechtbankverslag

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Ach, met mijn dubbele thuiszorgroute van 11 uur per dag komt de regering wel uit met zijn bezuinigingen; of thuiszorgers het halen om ook de politici dadelijk nog te verzorgen is maar de vraag. Zouden die dadelijk alles uit eigen zak betalen?
    Er kan geen bezuiniging meer bij…stop er nu een geld in, Den Haag! Eindelijk een redelijk bericht.

  2. Lees alle reacties
  3. Terecht. De thuiszorg is al zovaak onderwerp geweest van onterechte, onrechtvaardige en niet onderbouwde bezuinigingen. Terwijl daar juist – gezien epidemiologische en demografische ontwikkelingen – het belangrijkste accent komt te liggen de komende jaren. Bovendien is dat wat mensen willen: zo lang mogelijk, zo zelfstandig mogelijk thuis blijven wonen. En daar draagt de thuiszorg aan bij.
    Echter: niet doorgaan van een bezuinigingsmaatregel is een ding. Veel beter zou zijn als de overheid het belang van bovenstaande zou inzien, en juist zou investeren in de thuiszorg. Want dat is wat nodig is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.