Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Regio Zuid-Holland Noord gaat verwijzen via ZorgDomein

Mark van Dorresteijn
Het Leids UMC, het Diaconessenhuis Leiden, het Rijnland Ziekenhuis, GGZ Rivierduinen en circa 90 procent van alle huisartsenpraktijken in de regio gaan vanaf vandaag gebruikmaken van ZorgDomein, een landelijk verwijssysteem.
Regio Zuid-Holland Noord gaat verwijzen via ZorgDomein

Dankzij de samenwerking en het gebruik van Zorgdomein hoeven patiënten niet telkens hetzelfde verhaal te doen, en zijn spreekuren beter in te plannen. De papieren verwijsbrief wordt ermee overbodig. Ook SCAL Medische Diagnostiek maakt voor haar labuitslagen gebruik van het systeem zodat de uitslagen digitaal en snel ter beschikking staan van de huisarts die de onderzoeken heeft aangevraagd.

Relevante informatie raadplegen

‘Het handige van het systeem is dat de huisarts direct ziet welke specialist een bepaald ziektebeeld behandelt en of hij snel ruimte heeft’, zegt huisarts Willem van de Linden, tevens bestuurslid van de Huisartsenverenging Rijnland. ‘En de specialist kan van tevoren relevante informatie over de patiënt raadplegen zoals actuele medicatie, contraindicaties en allergieën.’

Brede samenwerking

Trekker van het initiatief is Sleutelnet, het samenwerkingsverband van alle zorgverleners en de zorgverzekeraars in de Regio Zuid-Holland Noord op het gebied van ict. ‘Heel bijzonder is dat alle regionale ziekenhuizen en huisartsen tegelijkertijd gebruik gaan maken van ZorgDomein’, zegt Jasper van Sambeek, directeur van Sleutelnet. ‘In andere regio’s gaat dat veel meer ad hoc. In Zuid-Holland Noord maakt nu iedereen gebruik van hetzelfde systeem en daardoor hebben huisartsen er direct veel aan.’ Landelijk zijn nu 70 procent van de ziekenhuizen en 7000 huisartsen aangesloten bij ZorgDomein, daardoor is het ook mogelijk om bovenregionaal digitaal te verwijzen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.