Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Reinier de Graaf wil 25 miljoen van VWS

Het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft wil dat VWS opdraait voor de kosten van het uitstel van de nieuwbouw. Het gaat totaal om 25 miljoen euro.
Reinier de Graaf wil 25 miljoen van VWS

Het Reinier de Graaf Ziekenhuis blies vorig jaar de nieuwbouwplannen af, omdat deze jaarlijks een groot exploitatietekort zouden opleveren. Op een termijn van veertig jaar leidt dit tot een nadeel van 40 miljoen euro.

Reinier de Graaf gedupeerd door nieuwe bouwregime

Het Reinier de Graaf is gedupeerd door de verandering van het bouwregime, vindt bestuursvoorzitter Jaap van den Heuvel. De plannen waren nog ontwikkeld onder het oude bouwregime, waarin de overheid opdraaide voor de kapitaallasten. Sinds 1 januari 2008 moeten ziekenhuizen de kapitaallasten zelf verdienen met hun eigen dbc-productie. Van den heuvel wijst erop dat het ziekenhuis niet heeft kunnen sparen en daardoor het hele bedrag, 180 miljoen euro, moet lenen. De hoge rentelasten zouden leiden tot onverantwoorde hoge opslagen op de dbc-tarieven. Ziekenhuizen die pas over 15 jaar gaan bouwen, kunnen sparen en zo de rentelasten drukken. Het ongunstige instapmoment voor ziekenhuizen die nu nieuwbouw moeten plegen leidt zo tot een onevenredig nadeel. Van den Heuvel wil dat de overheid, die verantwoordelijk is voor de verandering van het bouwregime, dat nadeel compenseert.

Overgangsregeling VWS ontoereikend

De overgangsregeling die het ministerie van VWS heeft gemaakt, is volstrekt ontoereikend, vindt Jaap van den Heuvel. Nieuw bouwende ziekenhuizen mogen voor een periode van vier jaar de bouwkosten versneld afschrijven, terwijl de looptijd van hypotheken veertig jaar is. Van den Heuvel is op zich voorstander van het nieuwe bouwregime, omdat die ziekenhuizen dwingt om doelmatig te bouwen. Maar hij wil met een schone lei beginnen. VWS moet daarom opdraaien voor de kosten van de noodzakelijke renovatie á tien miljoen euro en de vijftien miljoen euro die het Reinier de Graaf heeft uitgegeven voor het oude bouwplan. Binnenkort gaat Van den Heuvel langs op het ministerie van VWS. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Reinier de Graaf Groep onderzoekt bouwkosten

‘Lichtgehandicapten op straat door verscherpte AWBZ’

Lastige cao-onderhandeling gehandicaptenzorg verwacht

VWS stopt met Rapportage gehandicapten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.