Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Reinier Haga Groep neemt LangeLand over

Mark van Dorresteijn
Het LangeLand Ziekenhuis is toegetreden tot de Reinier Haga Groep na toestemming van de ACM. Op zich geen verrassing omdat de Reinier Haga Groep in september 2014 al startte met het noodlijdende Langeland Ziekenhuis.
Reinier Haga Groep neemt LangeLand over
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Binnen de Reinier Haga Groep blijft het LangeLand een zelfstandig basisziekenhuis met spoedeisende hulp. Doel van de toetreding tot de groep is ook bestaande verwijzingen van het LangeLand verder te versterken met behulp van het brede topklinische zorgaanbod van het HagaZiekenhuis en Reinier de Graaf. De ziekenhuizen werken al langer samen op het gebied van dialyse, longziekten, cardiologie en intensive care.

Reactie besturen

Bestuursvoorzitter Jan Willem Brinkman van het LangeLand Ziekenhuis: ‘Dankzij de extra inzet van alle medisch specialisten en medewerkers en met de steun van de belangrijkste stakeholders wist het ziekenhuis enkele moeilijke jaren succesvol te overbruggen. Dit was een grote uitdaging, gezien de financiële problemen die in het verleden waren ontstaan. De continuïteit en kwaliteit van de ziekenhuiszorg voor Zoetermeer en omgeving zijn hiermee behouden gebleven. Dat is ook wat patiënten en huisartsen en de gemeente willen; ook van hen hebben we veel morele steun ontvangen.’

Bestuursvoorzitter Chiel Huffmeijer van de Reinier Haga Groep: ‘Een top-20 gemeente als Zoetermeer hoort een goed basisziekenhuis te hebben. Die garantie is er nu. Wij zullen het LangeLand helpen de financiële problemen op te lossen.’

Historie LangeLand

De onzekere tijd voor het ziekenhuis start medio 2011 als de raad als het bestuur naar buiten treedt over de financiële problemen. Uit interne documenten komt naar voren dat het ziekenhuis te klein is om zelfstandig door te gaan. Als eerste optie komt de A12-coöperatie in zicht. De coöperatie bestaat uit het Groene Hart Ziekenhuis, het Bronovo Ziekenhuis en MC Haaglanden. Uiteindelijk lopen de besprekingen op niets uit omdat het LangeLand “niet noodzakelijke” en “niet rendabele” voorzieningen wil behouden. Volgende speler is Loek Winter. Hij wil het ziekenhuis helpen op voorwaarde dat medisch specialisten geld steken in het ziekenhuis. Uiteindelijk loopt ook deze reddingsactie op niets uit. Kort daarna, halverwege juli 2013, verschijnt het bericht dat Vierstroom (voorloper van Fundis) samen met de medische staf het ziekenhuis gaat overnemen. Per september moet de overname effectief worden, maar de OR van Vierstroom steekt daar een stokje voor en uiteindelijk mislukt de overname in februari 2014. Inmiddels kent het ziekenhuis alweer twee jaar een positief bedrijfsresultaat. Ook is vorig jaar het belangrijke Europese kwaliteitscertificaat de NEN-EN 15224 behaald.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.