Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Rekenmodel ziet lokale afwijkingen in zorgvraag

Bert Bukman
Informatie op lokaal niveau over gezondheid en zorggebruik wordt steeds belangrijker voor het beleid. Nivel-onderzoeker Willemijn de Graaf promoveerde aan Tilburg University op een instrument om op lokaal niveau te schatten welke gezondheidsproblemen er spelen en welke zorg mensen gebruiken.
Willemijn de Graaf
iStock

Het is voor het eerst dat er inzicht wordt geboden in de vraag naar zorg, de gezondheid en de leefstijl van de bewoners van elk postcodegebied in Nederland.

Willemijn de Graaf maakte in haar onderzoek gebruik van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en van representatieve huisartsenpraktijken. Die gegevens worden geprojecteerd op alle postcodegebieden in Nederland. Daarbij wordt rekening gehouden met de bevolkingssamenstelling van die postcodegebieden.

Meer ouderen

‘We kennen de samenstelling van de bevolking per postcodegebied,’ legt Nivel-programmaleider Robert Verheij uit. Hij vervangt Willemijn de Graaf die wegens vakantie niet bereikbaar is. ‘We kunnen de verwachting daarop aanpassen. Als er bijvoorbeeld dertig procent meer ouderen in een postcodegebied wonen, wordt daar rekening mee gehouden in de schattingen.’

Dit levert per postcodegebied een schatting op van de gezondheid en zorggebruik, zoals je zou verwachten op basis van de samenstelling van de bevolking. Lokale zorgverleners kunnen zich daarmee vergelijken. Zo kan een huisarts het feitelijke zorggebruik in zijn praktijk vergelijken met het geraamde zorggebruik in zijn postcodegebied.

Basis voor gesprek

Het rekenmodel wordt VAAM genoemd (vraag-aanbod-analysemonitor). Dit instrument helpt om de lokale vraag af te stemmen op het lokale zorgaanbod, aldus Robert Verheij. ‘Er zijn veel partijen die daar wat aan kunnen hebben, zoals verzekeraars, gemeenten en zorgverleners. Uit de schattingen per postcodegebied komen grote verschillen in in leefstijl, gezondheid en zorgbehoefte naar voren.’

Deze schattingen zijn een goede basis voor een gesprek op lokaal niveau. Robert Verheij: ‘Wat gaat er anders bij ons dan je op basis van de landelijke cijfers zou verwachten? Hoe komt dat en wat kun je eraan doen? Pas als je weet wat er aan de hand is, kun je gaan werken aan een oplossing.’

1 REACTIE

  1. Een mooi kennisproduct/instrument voor populatiebekostiging lijkt me. Als we dat nu eens gaan gebruiken voor een uitwerking (in een pilotvorm uiteraard) van een regionaal georganiseerd zorgsysteem (o.b.v. bestaande bestuurlijke GGD-indeling)?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.