Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rekentool openbaart knelpunten scheiden wonen en zorg

Mark van Dorresteijn
De exploitatie van zorg- en dienstverlening is het grootste knelpunt bij scheiden van wonen en zorg. Dat blijkt uit berekeningen met de Rekentool Scheiden Wonen en Zorg die Henk Nouws (Ruimte voor zorg) ontwikkelde op verzoek van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg.
Rekentool openbaart knelpunten scheiden wonen en zorg

De rekentool is voor zorgorganisaties die overwegen een deel van de appartementen in hun verzorgingshuis te gaan verhuren aan cliënten met alleen een extramurale zorgindicatie. Door de tool te vullen met financiële gegevens uit de exploitatiebegroting of het exploitatieoverzicht van de woonzorglocatie ontstaat een beeld van de financiële consequenties voor zowel de cliënt als voor de zorgorganisatie.

Financiële consequenties

De uitkomsten geven een schatting van de productprijzen van wonen en diensten. Deze schatting is niet exact, maar voldoende precies om een goed beeld te krijgen van de financiële consequenties van scheiden wonen en zorg. De rekentool verschaft daarmee inzicht in de kosten en opbrengsten van de huidige arrangementen. Vaak ontbreekt dit inzicht nog bij organisaties. Zonder kennis van deze kostenstructuur van de locatie is het lastig om de keuze te maken om een deel van de appartementen te gaan verhuren aan cliënten met een extramurale indicatie.

Cliënt en Zorgaanbieder

In verzorgingshuizen komen eenheden leeg te staan. Deze zijn geschikt (te maken) voor verhuur aan cliënten met een extramurale zorgindicatie. In de Rekentool Scheiden Wonen en Zorg kan men het aantal plaatsen voor intramurale zorg aangeven dat wordt omgezet in scheiden wonen en zorg. De rekentool toont vervolgens de consequenties vanuit het perspectief van de cliënt van de zorgaanbieder. De kosten zijn voor de cliënt zichtbaar in twee varianten: een basispakket en een full-service pakket. De rekentool laat voor de zorgorganisatie zien wat de afname aan inkomsten is voor de organisatie ten opzichte van de intramurale begroting.

Scheiden wonen & zorg

Het beleid om het wonen en de zorg in de care te scheiden, vormt al jaren een hoofdpijndossier voor zorgbestuurders. Hoe houden zij de verzorgingshuizen open zonder de huisvestingvergoeding?
Bekijk het dossier

 

 

 

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.