Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Richtlijn over onvoldoende verklaarde klachten

Redacteur Zorg+Welzijn
Het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft richtlijn opgesteld voor huisartsen over hoe om te gaan met patiënten bij wie na medisch onderzoek geen ziekte te vinden is. Het is de eerste richtlijn voor omgaan met langdurige ernstige vormen van somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK).
Richtlijn over onvoldoende verklaarde klachten
Foto: ANP Koen Suyk

Bijna de helft van alle mensen die bij de huisarts komen, hebben lichamelijke klachten die lastig te verklaren zijn. In 2,5% van de gevallen gaat het om langdurige, ernstige vormen van deze somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK).Deze patiënten kunnen door de klachten vaak niet goed meer functioneren en blijven veelvuldig terugkomen bij de huisarts. Deze is ook de eerst aangewezene om te onderzoeken waar de klachten vandaan komen. Het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft hiervoor een richtlijn opgesteld, de eerste huisartsenrichtlijn over SOLK.

Wetenschappelijk

Het Nederlands Huisartsen Genootschap is de wetenschappelijke vereniging van huisartsen. De richtlijnen van de NHG zijn gebaseerd op uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van veelvoorkomende ziektes, aandoeningen en klachten. De richtlijnen worden gepubliceerd op www.nhg.org

Samenwerken

De behandeling van onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten bestaat uit drie stappen. Bij milde klachten behandelt de huisarts de patiënt zelf. De huisarts onderzoekt samen met de patiënt de klachten op vijf dimensies: somatische factoren, cognitieve factoren, emotionele factoren, gedragsfactoren en sociale factoren. Bij matige en ernstige klachten werkt de huisarts samen met bijvoorbeeld therapeuten, een praktijkondersteuner GGZ of een eerstelijnspsycholoog. Bij ernstige SOLK wordt samengewerkt met tweedelijns hulpverleners en multidisciplinaire teams of behandelcentra.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.