Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rode Kruis Ziekenhuis kiest voor dataoplossing van Dell

Mark van Dorresteijn
Het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) heeft de hulp van Dell ingeschakeld om de groeiende vraag naar opslag van data te beantwoorden. Dit is volgens Marcel Bunnik, teamleider ICT bij het RKZ, hard nodig omdat het ziekenhuis in de toekomst volledig digitaal wil zijn en daarbij de kosten in de hand wil houden.
Rode Kruis Ziekenhuis kiest voor dataoplossing van Dell

Het ziekenhuis werkt sinds 18 november met het EPD van Chipsoft op de poliklinieken. Begin volgend jaar moet ook het klinische deel digitaal worden. Om aan de hoogste normen van patiëntenzorg te voldoen is het volgens Bunnik nodig voor ziekenhuispersoneel om de benodigde gegevens binnen enkele seconden paraat te hebben. “Hiervoor hebben we het EPD van Chipsoft geïmplementeerd, maar ook het systeem van digitale beeldverwerking verder geoptimaliseerd. Dit genereert flink wat extra data.”

Het verbeterde datacentrum wordt in de toekomst ook gebruikt voor samenwerking met andere zorginstellingen. Bunnik denkt aan het delen van informatie binnen de regio met andere ziekenhuizen als het MC Alkmaar of dat huisartsen gebruik kunnen maken van het zorgportaal van het ziekenhuis.

Digitalisatieslag

Voor de digitalisatieslag was het ziekenhuis op zoek naar een flexible en schaalbaar opslagsysteem. Bunnik: “Bij de overstap naar een digitale omgeving is het vaak moeilijk om een schatting te maken van de toekomstige opslagbehoeften. Met Fluid Data beschikken we echter over alle benodigde opslagcapaciteit.”

Ook kosten speelden daarbij een rol. Uiteindelijk koos het ziekenhuis voor twee Dell Compellent Storage Area Networks. Dit datacentrum heeft als voordeel dat slimme software de hardware aanstuurt. Peter Rutjes, directeur Healthcare & Life Sciences bij Dell: “De geautomatiseerde opslagfunctie zorgt ervoor dat archiefgegevens opgeslagen worden op langzamere schijven, zonder tussenkomst van een beheerder. Deze schijven zijn goedkoper, waardoor de kosten dalen. Verder zorgt de software er via een virtuele oplossing (thin provisioning) voor dat de servers meer capaciteit hebben dan in werkelijkheid beschikbaar is. Hierdoor heeft het ziekenhuis uiteindelijk minder fysieke schijfruimte nodig waardoor de kosten voor dataopslag laag kunnen blijven.” Omdat de oplossing van Dell minder schijven vereist, minder hitte genereert en minder koeling vereist, is het RKZ in staat geweest om het ICT-gerelateerde energieverbruik te halveren.

Storing of calamiteit

Alle gegevens worden met behulp van de Dell Compellent-oplossing Remote Instant Reply gerepliceerd naar een tweede datacentrum voor back-up en disaster recovery-doeleinden. Dankzij de veerkrachtige infrastructuur houdt het ziekenhuispersoneel in het geval van een storing of onverwachte calamiteit altijd toegang tot de benodigde medische gegevens en patiëntdossiers. (Zorgvisie | ICTzorg – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.