Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Röpcke Zweers digitaliseert medicijnverstrekking

Mark van Dorresteijn
Het Röpcke Zweers Ziekenhuis (RZZ) schrijft medicijnen uitsluitend nog elektronisch voor; zowel in de polikliniek als bij opnames. Daarmee wordt het risico op onnodige medicatiefouten verder beperkt en de patiëntveiligheid dus vergroot.
Röpcke Zweers digitaliseert medicijnverstrekking
Foto: Stockexchange

De artsen van het RZZ schreven in 2013 bijna 76.000 klinische recepten uit. Tot voor kort gebeurde dat nog met pen en papier, maar inmiddels doen ze dat via een geavanceerd maar betrouwbaar en gebruiksvriendelijk softwaresysteem dat rechtstreeks is gekoppeld aan de ziekenhuisapotheek. De behandelend arts ziet in één oogopslag welke medicijnen de patiënt allemaal gebruikt en wordt ook automatisch geattendeerd op mogelijke bijwerkingen van bepaalde medicijncombinaties. En omdat het voorgeschreven recept voor iedereen duidelijk leesbaar is, kunnen er rond het klaarmaken en verstrekken van medicijnen geen misverstanden meer ontstaan.

Medicatieoverzicht

Het elektronisch voorschrijven is slechts een onderdeel van het pakket waarmee het ziekenhuis de medicatieveiligheid voortdurend verbetert. Het ziekenhuis en de apothekers in de regio waken gezamenlijk over een veilig medicijngebruik. Het Apotheek Service Punt – de verbinding tussen het ziekenhuis, de openbare apotheken en de apotheekhoudende huisartsen – brengt alle medicijngegevens van een patiënt overzichtelijk bij elkaar zodat het risico op fouten zo klein mogelijk blijft.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.